Bloemenhulde bij Kwakoe: Mentale bevrijding nodig
01 Jul 2019, 17:18
foto
Ter herdenking van de formele afschaffing van de slavernij is vandaag een bloemenhulde gebracht bij het beeld van Kwakoe. Deze activiteit is gehouden door Feydrasi Fu Afrikan Srananman.


Mentale vrijheid, bezinning, eenheid vormen, behoud van de culturen en ontwikkeling zijn de hoofdonderwerpen geweest van de toespraken tijdens de bloemenhulde bij Kwakoe. Daar is traditioneel de afschaffing van de slavernij herdacht. De nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen zijn fysiek vrij maar mentaal is er nog bevrijding nodig. En vrijheid is niet slechts een doel maar een middel om ontwikkeling op gang te brengen, geven verschillende sprekers aan.  

De traditionele kranslegging bij Kwakoe is georganiseerd door de Feydrasi Fu Afrikan Srananman. Het thema van de herdenking dit jaar is Pardon en Heling. Dit is ook de naam van het project van de Feydrasi, waarbij getracht wordt de verschillende groepen nazaten van de tot slaafgemaakten, te verzoenen en te herenigen. Enkele uren eerder, in de nacht, heeft stichting Fiti Fu Wini ook een activiteit gehouden bij Kwakoe. Het beeld is aangekleed aan het eind van een fakkeloptocht door het centrum van Paramaribo. Verschillende groepen hebben op verschillende plekken een Keti-koti activiteit gehouden. 

Districtscommissaris Mike Nerkust en de directeur van Cultuur, Elviera Sandie, merken op dat het niet een dag is om te feesten maar om te bezinnen. Om goed na te denken over wat de nazaten 156 jaar na de slavernij hebben bereikt.  Voorzitter van de Feydrasi, Iwan Wijngaarde, voegt er aan toe dat niet iedereen nog begrijpt wat ‘vrijheid’ inhoudt. “Skin fasi un fri maar yeye fasi un tai ete,” merkt hij op. Zolang de mentale vrijheid niet is gerealiseerd, zal het moeilijk blijven om de eigen ontwikkeling, van anderen, van de groepen ter hand te nemen, stelt hij. Ook minister Edgar Dikan merkt op dat er nog mentale bevrijding nodig is. Tot nu toe is het moeilijk voor de nazaten om te erkennen dat “marrons en stadscreolen” dezelfde voorouders hebben. De verdeeldheid die de kolonisators hebben toegepast heerst nog steeds. 

Dikan en vicepresident Ashwin Adhin merken op dat mentale vrijheid ontwikkeling van de groep op gang zal brengen. Adhin stelt dat de lang gezochte eenheid via cultuur bereikt kan worden. Dat geldt voor het hele land. De eenheid in de verscheidenheid kan bereikt worden door de eenheid in cultuur, meent hij. Adhins voorstel is gebaseerd op de bezoeken die hij aan India en Ghana heeft gebracht. Hij is erg onder de indruk geraakt door de rijkdom van de eenheid in cultuur. Ghana en India hebben projecten ontwikkeld om de verschillende groepen in het land te verenigen. Ghana is bereid te helpen met de opzet van een Afrikaans cultureel centrum. Ook wil het land een leerstoel en studiebeurzen beschikbaar  stellen. 

René Gompers
Advertenties