Cairo, Headley en Van Maele winnen Journalistenprijs 2014
16 Aug 2014, 01:00
foto
De journalisten Pieter Van Maele, Kevin Headley en Ivan Cairo met hun prijs. (Foto: Danielle Atmopawiro)


Vol spanning luisterden de journalisten in Hotel Krasnapolsky vrijdagavond naar de namen van de winnaars, en toen kwam het! De winnaars van de 6e Journalistenprijs 2014 zijn: Ivan Cairo (de Ware Tijd) met zijn artikel 'Justitieel onderzoek naar mogelijke grondfraude Jogi', Pieter Van Maele (Parbode), met 'Met een jachtgeweer door beschermd natuurgebied' en Kevin Headley (ATV), met zijn productie 'Bestaat ware liefde?' Voor het eerst is een tv-productie onderscheiden.

De VSH heeft de organisatie van de prijs in 2011 overgedragen aan de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS). Bij deze competitie heeft de SBJS ervoor gekozen om per categorie prijzen uit te reiken. Dus geen eerste en tweede en derde prijs als de voorgaande jaren. De beste productie van elke categorie komt in aanmerking voor een prijs. Deze zijn de categorieën: printmedia, radio en tv. De categorie radio is niet in de prijzen gevallen. "De ingezonden radioproducties voldeden niet aan de gestelde criteria", zegt voorzitter van de jury Desi Truideman. "Er werd gekeken naar originaliteit, vormgeving en aankleding van de inzendingen. De jury had het best moeilijk om de twintig inzendingen te beoordelen. Er waren hele goede journalistieke invalshoeken maar de inzendingen misten iets, waardoor ze niet volledig waren.

Werken aan scholing
Jane Kolf-Bergraaf, voorzitter van SBJS, zegt dat er zeker moet worden gewerkt aan scholing van de journalisten om de kwaliteit van de radioproducties op te krikken. Het is nou eenmaal zo dat journalisten een brede algemene ontwikkeling moeten hebben. "Deze keer heeft de categorie printmedia hele kwalitatieve stukken ingezonden. Daarover mag ik wel heel trots zijn". Zij meent dat de teach-in die in juni was gehouden in Paramaribo en Nickerie heeft bijgedragen dat de inzendingen in kwaliteit zijn gegroeid.

De winnaars zeggen verrast te zijn een prijs te hebben gewonnen. "Deze competitie is zeker een stimulans om te werken aan je journalistieke kwaliteiten", zegt Van Maele. Cairo is van mening dat de journalisten wel de ruimte moeten krijgen om hun producten meer diepgang te geven. Ook Headley onderschrijft dit. De journalisten kregen elk SRD 3500. De VSH heeft de prijzen gedoneerd.

Danielle Atmopawiro
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April