Mathoera: 'Ik heb altijd mijn stem laten horen'
Zij besloot zaterdag haar standpunt in de kwestie van de aanleg van de weg South Drain–Apoera en het verkavelingsproject FAI-Jarikaba publiekelijk te delen op haar persoonlijke Facebookpagina. In een korte verklaring deelt ze mee, dat zij president Chan Santokhi heeft verzocht om "besluiten die het vertrouwen van onze samenleving onder druk zetten" in te trekken, "opnieuw te beoordelen, en waar nodig corrigerend op te treden". Zij begint haar verklaring met de woorden: "Als onderdeel van de raad van ministers neem ik mede-verantwoordelijkheid binnen de collectieve besluitvorming, maar ik doe geen concessies wanneer het gaat om integriteit en het volgen van wettelijke procedures."
Op vragen van Starnieuws verduidelijkt Mathoera dat zij staat voor integer leiderschap en goed bestuur. Dat heeft ze consequent doorgevoerd bij het ministerie van Defensie, "omdat dat de basis is van vertrouwen, draagvlak en respect. Ik draag dat hoog in mijn vaandel en dat zal ik blijven doen". Zojuist heeft de president in een bericht meegedeeld dat de drie grote projecten zijn opgeschort die ruis hebben veroorzaakt in de samenleving.
Zwijgcultuur
Volgens de bewindsvrouw is het juist de zwijgcultuur, het wegdrukken van kritische stemmen, die ons als land gebracht heeft in een crisis. "Waar niemand durfde tegen te spreken, niemand verantwoordelijkheid nam en iedereen alles met de mantel der liefde bedekte. Ik neem verantwoordelijkheid en kijk zeker niet weg, ook al is het mijn eigen regering."
In haar FB-post geeft zij aan dat er in de afgelopen periode projecten zijn goedgekeurd die voor maatschappelijke commotie hebben gezorgd. "Besluiten die, naar nu blijkt, niet op transparante wijze tot stand zijn gekomen. En besluiten die het vertrouwen van onze samenleving onder druk zetten. In die besluitvorming ga je af op het vertrouwen en zorgvuldige afweging van collega’s. Niet elk dossier passeert elk individueel lid uitvoerig", schrijft zij.
Moreel kompas niet laten varen
Regeringsbesluiten worden collectief genomen tijdens de Raad van Ministers of in de Regeringsraadvergadering, legt de defensieminister uit. Deze vorm van collectieve besluitvorming is juist bedoeld om besluiten zorgvuldig af te wegen door een groter geheel. "In de huidige projecten zijn het zeer dikke technische dossiers, die ik binnen de tijdsdruk niet grondig heb kunnen doornemen. Hoewel ik als lid van het team medeverantwoordelijkheid draag, betekent het niet dat ik mijn moreel kompas laat varen en dat ik doof en blind ben voor de commotie en bezorgdheid in de samenleving", benadrukt zij. "Het betekent juist dat we de kritiek ter harte nemen en de projecten opnieuw toetsen en daar waar fouten zijn gemaakt corrigeren."
Kritisch naar eigen regering
Mathoera benadrukt dat de overweging om het op haar Facebookpagina te posten, is vanwege de vele vragen in het veld. "Heel veel mensen volgen op dit moment social media en vragen naar je standpunt." Onder haar FB-post hebben personen haar standpunt verwelkomd, andere trekken dat in twijfel en sommige betitelen het als een verkiezingsstunt. In andere 'schandalen zweeg ze en was nergens te bekennen'.
Mathoera benadrukt dat dit absoluut niet het geval is. "Ik ben zeer consistent met betrekking tot integriteit en goed bestuur en heb vaker mijn stem laten horen. De regering heeft een aantal besluiten na kritische herbeoordeling gewijzigd of ingetrokken. Ik ben op meerdere momenten in de media kritisch geweest naar mijn eigen regering."
De FB-post beëindigt de VHP-minister met: "Het is een harde realiteit: als lid van een regering draag je ook de smet van besluiten waar je persoonlijk geen invloed op hebt gehad. Als minister van Defensie heb ik steeds met betrokkenheid en een zuiver geweten gediend – en ik blijf die lijn trouw. Integriteit en het belang van Suriname zijn voor mij leidend."
Vandaag
-
10:45
OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
-
08:47
Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
-
06:51
Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
-
04:53
Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
-
02:56
Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
-
00:58
Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
-
00:01
Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen
Gisteren
- Militairen beschuldigd van diefstal na tekort aan proviand tijdens detachement
- ExxonMobil draagt deel van Stabroek-blok over aan Guyanese overheid
- Deken: Rechtspraak is geen wedstrijd tussen partijen
- Suriname debuteert op OIC Youth Capital 2025 in Marrakech
- Het is tijd voor echte democratische hervorming in Suriname
- Kandidaatstelling president en vp gesloten; inauguratie op 16 juli
- Openbaar Ministerie weer voltallig met tweede AG
- Decentralisatie optie tot duurzame inkomstenverhoging binnenlandbewoners
- Hof speelt in op roep om hogere rechterlijke toetsing
- Vandaag volop zon
- Overvallers binden slachtoffers vast en plunderen woning
- HvJ versterkt met rechter en AG
- Column: Contouren zichtbaar
- VHP neemt plaats in de oppositiebanken
Eergisteren
- God luistert niet
- ABOP houdt wrange smaak over aan ondersteuning coalitie
- Ori pleit voor nationaal instituut voor geschiedenis en cultuur
- PAHO: Sterfte niet-overdraagbare ziekten in de Amerika’s met 43% gestegen
- Directeur JusPol Sharma Lakhisaran overleden
- Alle 34 coalitieleden ondersteunen Simons en Rusland
- VN-rapport: Droogte is wereldwijd groeiende ramp
- Eerste Surinamer behaalt prestigieuze Registercontroller-titel aan AdeKUS
- Vijfde verdachte aangehouden op Zanderij in ripzaak Sunparklaan
- Benadering van het vraagstuk: Tijdelijke combinatie lid DNA en presidentschap!
- Advocaat Dubois: Handelingen Kromosoeto discutabel, maar niet strafbaar
- Een zonnige morgen met onweersbuien in de middag
- TotalEnergies: Baja-ontdekking geïntegreerd in GranMorgu-project
- SEOB waarschuwt voor druk op SRD en overheidsbegroting
- Column: Formateur: ja of nee?
- Brunswijk roept structuren bijeen na topoverleg