Column: Borrelpraat no. 823
16 Jun, 22:16
foto


“En wat was het grote nieuws deze week, beste broeders?”
“Niet de Vrede van Breda, maar de Vrede van Lonnie & Bros.
“Ha, ha, een djoteh-vrede, voorafgegaan door echte ruzie met zelfs ‘een flesje-gooien’- competitie.”
“Maak me niet uit soortu vrede of een wapenstilstand, maar we zijn er blij mee; hopelijk houdt het een tijd stand.”
“En zie: Mijn Koning houdt woord: ‘ik ka’et binnen een dak oplossen’, en na het ‘Moengo-akkoord’ was die kwestie werkelijk binnen een dag opgelost.”
“Waarom kon het pas na een maand binnen een dag opgelost worden?”
“Aksi mi. Maar dat gedoe tussen Bond en Directie werd echt grimmig.”
“Maar dat is niet het grote nieuws dat ik bedoelde.”
“Ow, ik vond het artikel op Sterrennieuws getiteld 'Potentiële moordenaars’ heel goed, sterk, duidelijk, keihard.”
“Ik vroeg niet naar het beste artikel, hoewel ik het met je eens ben. Alleen het advies op het eind van dat artikel vond ik wel waar en goed gemeend, maar nogal slapjes: Rijd voorzichtig. Rijd niemand dood.”
“Wat zou jij dan zeggen, beste borrelbroeder?”
“Wel, ik ben van de oude stempel. Ik zou zeggen: Als je als dronken bestuurder een aanrijding maakt, krijg je ter ontnuchtering ter plekke vijf stokslagen met zo een stevige, flexibele bamboe-tiki.”
“Wat? Lijfstraffen zijn uit den boze. Barbaars, middeleeuws.”
“En wat is dan datgene dat zuiplappen, racers en rijbewijslozen veroorzaken? Die hardrijder die een moeder met haar twee kinderen doodslaat en de baby tot een wees maakt?”
“Die moet zwaar gestraft worden, zeker, maar ik ben en blijf tegen lijfstraffen. Maar wat was dan jouw grote nieuws van de afgelopen week?”
“Het samenwerkingsverband tussen de EnneDeePee en drie anderen; eentje is een partijtje, de andere is een partijtje-tje en die derde een partij-tyepoti-tje.”   
“Ze hebben met veel ornaat en bomari een convenant getekend.”
“Is dit niet een gecamoufleerde pre-electorale combinatie?”
“Lijkt erop, want twee waren er in het verleden ook al bij.”
“Maar nu moeten ze samensmelten met de grote en die heeft dit hard nodig, sinds De Baas, de Grote Trekker, spoorloos is. En straks moet er een voorzitter stukken tekenen om aan de verkiezingen te kunnen meedoen.”
“Maar welke partij gaat dan winnen? Want Jennifer van Dijk zegt dat met dat nieuwe kiesstelsel van Landelijke Evenredigheid geen enkele partij zeker is van het aantal zetels.”
“Dat vind ik zeer goed, wij ondergaan al jaren onzekerheid. Is toch lekker spannend? Net zoals nog niemand zeker is wie Europees voetbalkampioen wordt, hoewel al een beetje duidelijk wordt wie het niet zullen worden.”
“Maar het is toch een goede zaak dat de EnneDeePee in een schriftelijk akkoord heeft vastgelegd wat de samenwerkingsprincipes zijn.”
“Ja, zeer zeker, maar als de verkiezingswinst eenmaal binnen is, dan gaat dat touwtrekken beginnen, en daarna ‘a sjweef-teki.”
“Dat geldt voor alle politieke combinaties in landen met een meerpartijenstelsel.”
“Maar dat praat dit hebzuchtig gedoe toch niet goed.”
“Maar er is een movement gelanceerd, getiteld: ‘Vrouw als president’ en met een hashtag in front van de slogan: #25Mei2025ThePresidentIsFemale!”
“Wat is er zo geweldig aan dat #-teken, beste jongere vriend in ons midden?"
“Als je dat voor een titel of naam zet, geeft het internet je alle berichten, artikelen en brieven met die titel.”
“Goeie manier om je ding via de social media te promoten.”
“Maar zal het effect hebben, ik bedoel: welke vrouw maakt een grote kans om  de volgende president te worden?”
"Nobody knows, maar als je geen campagne voor alvast het idee voert, gebeurt het nooit; meer dan de helft van de kiesgerechtigden is van het vrouwelijke geslacht.”
“Maar ze stemmen overwegend op mannen.”
“Misschien bij gebrek aan geschikte vrouwelijke kandidaten.”
“Maar in ons systeem wordt de president niet rechtstreeks gekozen, maar via de Nationale Assemblee.”
“En daar moeten minstens zeven assembleeleden jouw kandidatuur ondersteunen.”
“Dan gaat het er in eerste instantie dus om: welke minstens 7 DNA-leden zijn bereid de kanditatuur van welke vrouw te ondersteunen?”
“Tot nu toe is het gebruikelijk dat de grote partijen hun voorzitter voordragen als pres of als veepee. Hoewel daar steeds meer kritiek op is; het leidt tot teveel machtsconcentratie en opent de weg naar dictatuur.”
“Oke, de Oranjes dragen Chan dan weer voor als pres, en om vooral binnen hun gelederen in te spelen op de ‘vrouw-for-pres movement’ schuiven zij de huidige minister van Defensie naar voren als kandidaat-veepee.”
“Dat zou een goede keuze zijn. Maar Chan weer als pres, nee, dat wil ik beslist niet.”
“Dat beslis jij niet, dat wordt beslist door de politieke koehandel tussen toppers van partijen met de meeste zetels.”
“Maar binnen de EnneDeePee zijn er nu twee belangstellenden voor het voorzitterschap: Opa Ramon en Tante Jenny. En een verkiezing zou de tegenstellingen binnen de partij alleen maar doen toenemen.”
“Dan moeten de kaarten naar tevredenheid verdeeld worden: de ene wordt bij acclamatie voorzitter en bij verkiezingswinst wordt de andere namens de partij naar voren geschoven als kandidaat voor het president- of vicepresidentschap.”
“Ja, inderdaad, want ik zie geen van de huidige politieke partijen 26 zetels halen, laat staan 34.”
“Dus de vraag is of de twee grootsten samen tweederde zullen halen, wat mogelijk is, eventueel aangevuld met een kleinere derde ter versteviging.”
“Mooi, idealistisch geredeneerd, maar zal het zo lopen?”
“De kans is groot. De Oranjes hebben geen etnische politieke concurrent, terwijl de gelen en roodwitten wel een etnische concurrent hebben. Dat verzwakt hun verbond toch wel aardig. Ze kunnen niet rekenen op al hun etnische stemmers, terwijl de Oranjes wel.”
“En hoe meer je etnisch op de Oranjes scheldt, zoals een stel domme ziekelingen op FB doet, hoe meer je die groep naar elkaar drijft, al zijn vele Oranjes echt niet tevreden met het beleid van de huidige regering.”
“Dus daarom is het hoogst interessant om te volgen hoe Paars de gelederen zal sluiten. Lukt het hen niet en valt de partij, de tweede grootste in ons land, uit elkaar, dan zal het machtsevenwicht danig verstoord kunnen raken en staat de weg open naar een burgeroorlog.”
“Nee, dat niet weer. Deze keer komen we er niet meer bovenop.”
“Dan moeten mensen hun ego’s wat opzij zetten en voor het grotere belang kiezen.”
“Laten we daar een toast op uitbrengen.”
“Proost.”
 
Rappa

Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July