Rusland: Rouwdag na 133 doden tijdens concert Crocus City Hall
24 Mar, 11:22
foto
Rook van vuur stijgt op boven de brandende concertzaal Crocus City Hall. (Foto: Reuters)


Rusland houdt een dag van rouw nadat vrijdagavond zeker 133 mensen zijn omgekomen bij een aanslag op een overvolle concertzaal in Moskou. De vlaggen hangen halfstok, veel evenementen zijn afgelast en tv-zenders hebben hun programma's aangepast.

Meer dan 140 mensen raakten ook gewond toen gewapende mannen het concertgebouw van Crocus binnengingen en zonder onderscheid te maken begonnen te schieten voordat ze het gebouw in brand staken.

De Islamitische Staat (IS) zegt achter de aanval te zitten.

Zaterdag plaatste Amaq, het IS-mediakanaal, een foto van de vier gemaskerde mannen waarvan zij beweerden dat ze bij de aanval betrokken waren. Rusland heeft geen commentaar gegeven op de claim van IS.

De groep gaf later zeer grafische beelden van de aanval vrij. De video toont hoe een van de schutters het vuur opent op verschillende mensen.

De Russische president Vladimir Putin heeft gezegd dat alle vier de schutters die de aanval hebben uitgevoerd, zijn gearresteerd.

In zijn televisietoespraak op zaterdag veroordeelde Putin het bloedbad – het dodelijkste in Rusland sinds bijna twintig jaar – als een "barbaarse terroristische daad" en herhaalde hij eerdere suggesties van Russische veiligheidsdiensten dat de aanvallers hadden geprobeerd te ontsnappen naar Oekraïne.

Kiev verwierp de bewering dat het op de een of andere manier bij de aanval betrokken was als "absurd".

"Als je suggereert dat de verdachten op weg waren naar Oekraïne, zou dat suggereren dat ze dom of suïcidaal waren", zei Andriy Yusov, een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, tegen de BBC.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski beschuldigde Putin ervan Oekraïne de schuld te willen geven van de aanval. "Deze waardeloze Putin bleef een dag stil in plaats van zijn burgers van Rusland aan te spreken, terwijl hij nadacht over hoe hij dit naar Oekraïne kon brengen", zei hij in zijn nachtelijke toespraak.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zei dat het Rusland eerder deze maand had gewaarschuwd voor een mogelijke IS-aanval op "grote bijeenkomsten", waaronder concerten, in Moskou. Het Kremlin deed dat destijds af als 'propaganda' en een poging van Washington om zich te bemoeien met de recente Russische verkiezingen.

Zaterdag zei het Witte Huis dat het de 'gruwelijke' aanval veroordeelde. Het omschreef IS als 'een gemeenschappelijke terroristische vijand die overal verslagen moet worden'.

Berichten over een ernstige aanval in de concertzaal van Crocus, in de buitenwijk Krasnogorsk in Moskou, kwamen vrijdag rond 20.00 uur lokale tijd binnen.

Toen de schietpartij begon, waren daar maar liefst 6.200 mensen voor een rockconcert op vrijdagavond van de ervaren band Picnic.

Op een online geplaatste video waren verschillende mannen te zien die door de hal liepen, waar ze het vuur openden op leden van het publiek, voordat ze zich herbewapenden en de zaal binnengingen.

Er werden massa's mensen gefilmd die schreeuwend en in paniek renden terwijl de mannen binnenstormden. Anderen zochten dekking achter hun stoelen terwijl de mannen op de zaal schoten.

Sommigen van degenen die probeerden te ontsnappen aan de schutters zouden naar de kelder zijn gevlucht, en anderen naar het dak.

"Ze liepen gewoon rond en schoten iedereen methodisch in stilte neer. Het geluid echode en we konden niet begrijpen wat waar was", herinnert concertbezoeker Anastasia Rodionova zich.

Vitaly, een andere bezoeker, zag de aanval vanaf een balkon plaatsvinden. "Ze gooiden wat benzinebommen en alles begon te branden", zei hij.

Buiten de hal vulden enorme rookpluimen de lucht. Later werd een brand gezien die het dak en de gevel van de hal overspoelde. Het staatspersbureau Tass meldde dat ongeveer een derde van het gebouw in brand was gestoken.

Andere berichten spraken van explosies, waarvan de kracht het glas op de bovenste twee verdiepingen van het gebouw verbrijzelde.

Een aantal speciale eenheden bestormde de locatie, terwijl medisch personeel en tientallen ambulances ter plaatse werden gestuurd. Helikopters cirkelden boven ons hoofd en probeerden het vuur te blussen.

De Russische onderzoekscommissie zei dat de aanvallers brandbare vloeistoffen gebruikten om delen van de concertzaal in brand te steken en dat de dood van de slachtoffers werd veroorzaakt door schotwonden en vergiftiging door verbrandingsproducten.

Zaterdag werd buiten de concertzaal een geïmproviseerd gedenkteken opgericht waar de inwoners kaarsen aanstaken en bloemen neerlegden. Anderen stonden in de rij om bloed te doneren voor de slachtoffers van het bloedbad.

In Moskou en andere dorpen en steden vertoonden elektronische reclameborden het beeld van een enkele brandende kaars en het woord "Skorbim" - "we rouwen."
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April