Mexicaanse mariniers arresteren drugsbaron van Golfkartel
19 Jan, 20:40
foto
Mexicaanse mariniers observeren de verbranding van ruim vierhonderd kilo cocaïne die in beslag werd genomen in de Mexicaanse havenstad Veracruz op 16 januari 2018. (Archieffoto: AFP)


Mexicaanse mariniers hebben een van de topleiders van het drugskartel uit de Golf aangehouden, de bende die in maart 2023 vier Amerikanen heeft ontvoerd en twee van hen heeft vermoord. De afdeling openbare veiligheid van de grensstaat Tamaulipas zei dat de verdachte was gearresteerd in de naburige deelstaat Nuevo Leon en identificeerde hem als 'La Kena'.

Dat was de bijnaam die de deelstaat eerder vermeldde op een door Tamaulipas gezochte poster voor José Alberto García Vilano in 2022. Volgens het nationale arrestatieregister van Mexico was García Vilano donderdag in hechtenis genomen.

Het Mexicaanse marinedepartement zei in een verklaring dat mariniers een verdachte hadden aangehouden die zij 'een van de belangrijkste leiders van een van de machtigste criminele organisaties in Tamaulipas' noemden. Het voegde eraan toe dat hij 'een van de belangrijkste doelwitten van de Drug Enforcement Administration' was, maar zijn naam niet vrijgegeven.

Miguel Treviño, de burgemeester van San Pedro Garza García, gelegen aan de rand van Monterrey en beschouwd als een van de rijkste gemeenschappen van Mexico, bevestigde dat García Vilano werd gearresteerd in een plaatselijk winkelcentrum.

In 2022 identificeerden de openbare aanklagers van Tamaulipas García Vilano ook met een tweede bijnaam, 'Cycloon 19', en hadden ze een beloning van US$ 150.000 aangeboden voor zijn arrestatie.

De opsporingsposter voor La Kena, een vermeende drugsbaron, op de website van het parket van de Mexicaanse deelstaat Tamaulipas.

De Cyclonen zijn een van de machtigste en gewelddadigste facties van het nu verdeelde Golfkartel. De ontvoering en moord op de Amerikanen is in verband gebracht met een andere factie, bekend als 'The Scorpions'.

De vier Amerikanen staken in maart vanuit Texas de grensstad Matamoros over, zodat een van hen cosmetische chirurgie kon ondergaan. Ze werden beschoten in het centrum van Matamoros en vervolgens in een pick-up geladen.

De Amerikanen Zindell Brown en Shaeed Woodard kwamen om bij de aanval; Eric Williams en Latavia McGee overleefden. De meesten van hen waren samen opgegroeid in het kleine stadje Lake City, South Carolina. Een Mexicaanse vrouw, Areli Pablo Servando (33) werd ook gedood, blijkbaar door een verdwaalde kogel.

Het drugskartel uit de Golf leverde kort na de ontvoering vijf mannen over aan de politie. In een brief die beweerde afkomstig te zijn van de Scorpions-factie werd het geweld veroordeeld en stond dat de bende haar eigen verantwoordelijke leden aan de autoriteiten had overgedragen.

"We hebben besloten degenen uit te leveren die direct betrokken en verantwoordelijk waren bij de gebeurtenissen, die te allen tijde handelden onder hun eigen besluitvorming en gebrek aan discipline", aldus de brief.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May