El Salvador: Duizenden gedetineerden overgebracht in megagevangenis
25 Feb 2023, 14:39
foto
In de megagevangenis van El Salvador zullen 40.000 mensen worden gehuisvest. (Foto: Reuters)


De eerste groep van 2.000 verdachte bendeleden in El Salvador is overgebracht naar een enorme nieuwe gevangenis, het middelpunt van president Nayib Bukele's zelfverklaarde oorlog tegen de misdaad. Tienduizenden verdachte gangsters zijn opgepakt in het land onder de noodtoestand na een piek in moorden en andere gewelddadige misdaden.

De gevangenis zal uiteindelijk plaats bieden aan meer dan 40.000 mensen. Op foto's is te zien hoe de eerste grote groep gedetineerden - getatoeëerd en blootsvoets - naar de faciliteit wordt geleid.

De gevangenen blijven op de grond zitten met hun handen achter hun kaalgeschoren hoofden, dicht op elkaar gestapeld, voordat ze naar hun cel worden gebracht.

President Bukele twitterde dat de eerste 2.000 mensen "bij zonsopgang, in één enkele operatie" werden overgebracht naar het Center for the Confinement of Terrorism, dat volgens hem de grootste gevangenis in Amerika is.

"Dit wordt hun nieuwe huis, waar ze tientallen jaren zullen wonen, allemaal gemengd, niet in staat om de bevolking nog meer kwaad te doen."

De megagevangenis - in Tecoluca, 74 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad San Salvador - bestaat uit acht gebouwen. Elk heeft 32 cellen van ongeveer 100 vierkante meter om "meer dan 100" gevangenen vast te houden, zegt de regering.

De cellen hebben elk slechts twee wastafels en twee toiletten.

President Bukele verklaarde afgelopen maart een "oorlog aan bendes" en nam noodmaatregelen die verschillende keren werden verlengd.

De noodmaatregelen waren controversieel omdat ze bepaalde grondwettelijke rechten inperken, zoals de veiligheidstroepen toestaan om verdachten te arresteren zonder arrestatiebevel.

In de anti-misdaadactie zijn meer dan 64.000 verdachten gearresteerd.

Mensenrechtenorganisaties hebben betoogd dat onschuldige mensen betrokken zijn bij het beleid, maar Bukele's anti-bendecampagne blijft populair bij Salvadoranen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May