Biervliet: Volk zal vandaag van zich laten horen
Het thema van het protest is "Alles plat!" maar volgens Biervliet kan dat snel omslaan in "Weg met Chan!" Er is drie maanden gewerkt aan de organisatie, geeft hij in gesprek met Starnieuws aan. Maar het gaat al langer niet goed in het land. Ondertussen hebben meerdere organisaties van zich laten horen en actie ondernomen. Onderwijsbonden hebben leerkrachten opgeroepen gisteren en vandaag thuis te blijven. Daar is gehoor aan gegeven. Andere bonden leggen vandaag om 11 uur het werk neer. Ze zijn vrij om deel te nemen aan het protest. In de coalitie is er een breuk gekomen; de NPS is eruit gestapt en heeft ook de ministersposten opgegeven.
"Het is een zware organisatie geweest," deelt Biervliet mee. "Maar behalve gewone mensen, doen bedrijven ook mee. Ik heb banken gezien, RGD, minstens één ziekenhuis, bushouders. Noem maar op. Heel wat mensen gaan meedoen. Na wan tra tori. Tamara Plein o blaka, geri, bruin, redi…op den duur zijn we één."
Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de samenleving opgeroepen -vooral de Abop achterban- om niet aan de protestactie deel te nemen. "Er is geen vp in Suriname," merkt Biervliet op. "Een echte vicepresident zou zijn achterban nooit tegenhouden om te protesteren tegen zijn stom beleid. Hij heeft geen beleid. Dat is duidelijk te zien. Hij kon minimaal zeggen dat men mag protesteren, dan was hij neutraal. Maar ze nu tegenhouden terwijl ze pinaren, terwijl ze stressen, niet weten hoe ze verder moeten gaan in deze situatie, dan vind ik je wel laf als vicepresident."
"Het gaat bar slecht in Suriname," haalt Biervliet aan. "De: criminaliteit is omhoog gegaan, de vriendjespolitiek gaat door, geen koopkracht, de prijzen gaan omhoog, geen stabiele koers. In elke sector gaat het mis. We produceren niet om deviezen te verdienen. De salarissen blijven hetzelfde. Mensen hebben het heel moeilijk. Daarom komen we op straat. Alles moet plat! Laten we opkomen. Ook al doet je bond niet mee, kom! Want aan het eind van de dag betaal jij voor alles!"
"Het is nu of nooit," benadrukt Biervliet. "En als we door moeten gaan, gaan we gewoon door. Het blijft niet bij de ene dag. De president moet naar ons luisteren, hij moet. Want mensen kunnen niet meer eten... Hij gaat de brandstofprijzen moeten droppen, de koers stabiliseren, de criminaliteit aanpakken, de koopkracht versterken. Hij moet het land aanpakken. En als hij niet kan, is hij niet geschikt om president te zijn. We hebben ook een president nodig die zich aan zijn woord houdt. Bij de vorige NDP regering was hij tegen IMF. Hij kende de consequenties, maar vandaag de dag doet hij zaken met IMF. President als je je niet aan je woord kan houden, neem je stoel en ga naar huis."
Vandaag
Gisteren
- President in dialoog met burgers en strategische beroepsgroepen
- Ode aan de zorg: AZP eert verpleegkundigen en verzorgenden
- Politie houdt 18 verdachten aan tijdens operatie Delta Force
- De melting pot waarin alles hetzelfde smaakt
- Aanhouding na verdachte verstrekking oproepingskaarten
- Ravaksur Plus ziet voorlopig af van acties
- Training ordedienstleden KPS in afrondende fase
- Schoolbroodpakket wordt uitgebreid van 117 naar 180 scholen
- Paus Leo XIV roept op tot 'geen oorlog meer'
- Suriname: Wat er al staat, breek het niet af!
- Regen, zon en onweer op deze maandag
- Taxiën door de politiek: SRD 1000, leuke bonus... geen stemgarantie
- SATCA trekt zich terug voor intern beraad
- President roept Ramsaran op voor spoedoverleg: PL ziet politieke draai
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken