Oekraïne: NAVO belooft meer wapens en reparatie elektriciteitsnet
30 Nov, 08:55
foto
Russische aanvallen op het electriciteitnet van Oekraine hebben miljoenen mensen in vriestemperaturen gelaten zonder elektriciteit en stromend water. (Getty Images)


De NAVO heeft beloofd meer wapens aan Oekraïne te geven en te helpen bij het repareren van kritieke energie-infrastructuur die zwaar beschadigd was door massale Russische raketten en drone-aanvallen. Op een top in Boekarest beschuldigde de secretaris-generaal van de militaire alliantie, Jens Stoltenberg, Moskou ervan "de winter als oorlogswapen te gebruiken".

Door de Russische aanvallen zitten miljoenen Oekraïners bij vriestemperaturen zonder elektriciteit en stromend water.

Oekraïne vraagt ​​de NAVO al maanden om meer geavanceerde luchtverdedigingssystemen.

Onder de conventies van Genève kunnen aanvallen op burgers, of de infrastructuur die van vitaal belang is voor hun overleving, worden geïnterpreteerd als een oorlogsmisdaad. Eerder deze week zei de procureur-generaal van Oekraïne tegen de BBC dat de Russische aanvallen neerkwamen op genocide.

Tijdens een bijeenkomst in Berlijn zeiden de ministers van Justitie van de G7-groep van rijke landen dat ze onderzoeken naar vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne zouden coördineren.

"Het gerechtelijk onderzoek van de wreedheden begaan in Oekraïne zal jaren, misschien zelfs decennia duren. Maar we zullen goed voorbereid zijn - en we zullen volharden zolang het nodig is", zei de Duitse minister van Justitie Marco Buschmann.

De Russische president Vladimir Putin - die op 24 februari bevel gaf tot een grootschalige invasie van Oekraïne - en andere hoge functionarissen van het Kremlin ontkennen de beschuldigingen dat Russische troepen oorlogsmisdaden plegen.

In een aparte ontwikkeling op dinsdag vertelde de Oekraïense First Lady Olena Zelenska wetgevers in het Britse parlement in Londen dat de Oekraïners een terreur doormaakten die vergelijkbaar was met die van het Verenigd Koninkrijk in de Tweede Wereldoorlog, toen nazi-Duitsland steden bombardeerde tijdens de blitz.

"Overwinning is niet het enige dat we nodig hebben, we hebben gerechtigheid nodig", zei mevrouw Zelensky, eraan toevoegend dat ze "naar u kwam voor gerechtigheid, omdat het zal leiden tot het einde van deze oorlog".

Stoltenberg zei aan het begin van de tweedaagse bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in de Roemeense hoofdstad: "Rusland faalt eigenlijk op het slagveld. Als reactie daarop vallen ze nu burgerdoelen aan, steden omdat ze niet in staat zijn territorium te winnen."

Zijn woorden werden herhaald door de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly, die zei dat Rusland ernaar streefde "de Oekraïners tot onderwerping te bevriezen".

Later op dinsdag gaf de NAVO een verklaring af waarin stond dat de aanhoudende aanvallen van Rusland op de Oekraïense burger- en energienetwerken "miljoenen fundamentele menselijke diensten beroofden".

NAVO-leden zouden Oekraïne helpen bij het repareren van zijn energie-infrastructuur en het beschermen van mensen tegen raketaanvallen, aldus de verklaring.

En tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba, zei Stoltenberg: "We zullen Oekraïne bijstaan ​​zolang het nodig is, we zullen niet terugdeinzen."

"We realiseren ons dat het enorm belangrijk is dat president Putin niet kan winnen in Oekraïne. Dat zal een tragedie zijn voor Oekraïne, maar het zal de wereld ook gevaarlijker en veel kwetsbaarder maken."

Ondertussen zei Kuleba dat de laatste keer dat hij hoge NAVO-functionarissen ontmoette, zijn drie woorden "wapens, wapens, wapens" waren. "Vandaag heb ik drie andere woorden, die sneller, sneller en sneller zijn. We waarderen wat er is gedaan, maar de oorlog gaat nog steeds door. Beslissingen over wapens en productielijnen moeten sneller worden genomen", voegde Kuleba eraan toe.

De Estse minister van Buitenlandse Zaken, Urmas Rainsalu, vertelde later aan het Newshour-programma van BBC World Service dat de NAVO Oekraïne raketten moest geven die binnen Russisch grondgebied kunnen raken. "De meest logische manier om ze te helpen, is door ze de mogelijkheden te geven om effectief de plaatsen te bereiken van waaruit de raketten worden gelanceerd."

"Alle opties moeten op tafel liggen... er mogen geen rode lijnen of voorbehouden zijn... we mogen geen beperkingen opleggen", zei Rainsalu.

De door de VS geleide NAVO-alliantie heeft herhaaldelijk de levering van langereafstandsraketten en andere dergelijke wapens aan Oekraïne uitgesloten, uit bezorgdheid dat dit zou kunnen leiden tot een grote escalatie met een nucleair bewapend Rusland.

In Oekraïne zetten energiewerkers in het hele land hun ontmoedigende taak voort om de stroom- en watervoorziening voor miljoenen mensen te herstellen, te midden van waarschuwingen dat Rusland misschien een nieuwe golf van raketaanvallen voorbereidt.

De elektriciteitsmaatschappij van het land, Ukrenergo, zei dinsdag dat aan 30% van de elektriciteitsbehoefte van het land momenteel nog steeds niet wordt voldaan en dat de stroomrantsoenering zal worden voortgezet.

De winter komt eraan in Oekraïne, met sneeuw en temperaturen onder nul in veel regio's.
Er wordt gevreesd dat mensen in het hele land kunnen overlijden aan onderkoeling.


Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November