Bouterse: Schaakspel van Santokhi zit vast
11 Sep 2022, 00:00
foto
Ex-president tevens NDP-voorzitter Desi Bouterse zaterdag op het Onafhankelijkheidsplein. Hij heeft de oproep van Steven Summerville ondersteund. (Foto: René Gompers)


Van ex-president tevens NDP-voorzitter Desi Bouterse mag de Nederlandse premier Mark Rutte oprotten. Rutte komt maandag in Suriname aan voor een werkbezoek. Bouterse zegt over het ‘schaakspel’ dat president Chan Santokhi vastzit.  Hij vindt dat de regering “sinds gister” afgetreden moest zijn, dat er nieuwe verkiezingen moeten komen, dat het kiesstelsel aan evaluatie toe is, dat het IMF programma stopgezet moet worden. Hij geeft aan dat onder zijn regering er veel fouten zijn gemaakt maar vindt ook dat men dit niet moet blijven aanhalen en dat een “dikke streep getrokken moet worden” over zaken die fout zijn gegaan en zij die zich daar schuldig aan hebben gemaakt.

Bouterse was aanwezig op de ‘lobi konmakandra’ op het Onafhankelijkheidsplein zaterdag, waar een handjevol mensen bijeen bracht. De activiteit is gehouden door Steven Summerville. De activist benadrukte dat het niet om een protestactie ging maar om te meten hoeveel mensen nog liefde hebben voor het land. “Want met liefde kun je bruggen opzetten,” gaf hij aan. “Als je geld maken voorop stelt ga je brokken maken. Moni o meki yu fadon. Er zijn veel problemen in het land. Maar die gasten (de regering) luisteren niet. Ze willen niet leren. Terwijl de oplossingen gemakkelijk kunnen zijn.”

De omstanders hebben op sommige momenten tegen de journalisten geageerd. Ze vonden dat sommige vragen te scherp waren en vonden zich geroepen voor Bouterse te antwoorden. Zo is Bouterse geconfronteerd met zijn eigen regeerbeleid maar heeft het afgeketst. “Elke regering die werkt maakt fouten,” merkt Bouterse op. “Wij hebben verschrikkelijk hard gewerkt dus we hebben veel fouten gemaakt. Maar dat neemt niet weg dat ik mij schuldig voel aan het gedoe van deze mensen hier. A no mi sen yu go fu furu? Na mi sen yu go furu a 100 miljoen fu den landbouwers? Na mi sen yu fu prati reçu' leki yu e prati tabaka? Dat gedoe van vorige regering… men zegt we hebben geen geld maar we gaan chillen in Dubai.  Dus den man no musu kon law unu. Laten ze hun werk doen. En als ze niet weten wat ze moeten doen, moeten ze gewoon eerlijk zijn en het volk het mandaat teruggeven.”

Aan Bouterse is ook gevraagd waarom hij de corruptie niet heeft aangepakt terwijl de wet daarvoor is aangenomen tijdens zijn bewind, en de schuldigen “om hem heen” niet zijn gestraft. Bouterse: “We moeten een dikke streep trekken over deze soort dingen. We moeten de handen in elkaar slaan. Wat het volk nu meemaakt heeft niets te maken met partij en mensen dit en dat. Nu moeten we het volk redden. Eigenlijk moeten we de regering helpen om het volk te helpen. Dat is onze taak nu. We hebben geen tijd nu om 10 jaren terug…”

Over het bezoek van Rutte heeft Bouterse geen goed woord. “Wat komt hij hier doen,” vraagt hij zich af. “Mensen pinaren, baby's sterven, ze houden onze 19 miljoen euro vast, dan kom je (Rutte) mooie verhaaltjes hier vertellen. Dan noem je de baas van meneer Bee een crimineel terwijl Bee je naar de Assemblee moet brengen. Ye kari a vicepresident crimineel maar yu e kon ini a man kondre. Ey, laat Rutte oprotten man!”  Bouterse heeft het vaak over een schaakspel. “Ik wil zien wat hij (Santokhi) nu gaat schuiven, merkt hij op. “ Meki a dribi kow wi luku. A fasi keba yere. Hij kan hooguit het bord schudden.”

De ex-president en NDP voorzitter maakt zich het meeste zorgen om de stijgende koers en de gevolgen, deelt hij aan journalisten mee. Hij geeft aan dat “zodra hij de behoefte heeft” met president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk in contact is. Hij voert ook gesprekken met andere partijleiders, voegt hij er aan toe. Bouterse stelt dat door een nationale dialoog het land uit de situatie kan geraken. Hij benadrukt dat er één ontwikkelingsplan moet komen waar aan elke regering, ongeacht de samenstelling, zich aan dient te houden
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May