China-Caribbean handelsbeurs opent deuren voor kleine economieën
10 Sep 2011, 21:00
foto
Vicepresident Robert Ameerali


De China-Caribbean handelsbeurs is een gateway voor de Chinezen én de kleine economieën van de Caricom. Deze derde handelsbeurs, georganiseerd door China, wordt op 12 en 13 september in Trinidad & Tobago gehouden. Suriname en de andere lidlanden van de Caricom krijgen de gelegenheid om zaken te doen met de Chinese markt van meer dan 1,5 miljard zielen. Ook ligt de weg open voor investeringen. Het handelsministerie van Trinidad, dat op verzoek van China deze beurs organiseert, heeft alle overheden en het bedrijfsleven van de lidlanden uitgenodigd.

Vicepresident Robert Ameerali leidt de delegatie naar Trinidad & Tobago. Hij gaat in de plaats van president Desi Bouterse. Voorafgaand aan de beurs zullen met enkele landen, waaronder ook Suriname, enkele overeenkomsten worden gesloten, zoals in de agrarische sector en technologie. Ameerali zegt dat na afloop van de beurs het echte werk begint voor de delegaties van de landen. De beurs is eigenlijk alleen maar om te zien wat de mogelijkheden zijn. Het gaat meer om het leggen van de juiste contacten”, zegt hij.

Netwerken
Ameerali, die uit het bedrijfsleven komt, zegt dat hij daarom erop toeziet dat de juiste personen meegaan naar de beurs. "Ik zal niet zeggen dat het in zekere zin geen uitje is maar, juist deze uitjes zijn belangrijker dan een buitenlandse meeting waar stukken getekend worden. Mensen moeten de juiste contacten leggen en een proces starten dat in de toekomst voordelen heeft voor partijen”, zegt de vicepresident. De ministers van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin en Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij maken deel uit van de delegatie.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos) en de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) zijn ook uitgenodigd voor deze beurs. Ferdinand Welzijn, voorzitter van de VSB, zegt dat van zijn organisatie vier personen meereizen. Bij VSB gaat het in eerste plaats niet om de handelsbeurs. “Chinese handelaren zijn er genoeg in Suriname. Het gaat bij ons om partnerschappen en investeringen aan te gaan met Chinese producenten”, zegt Welzijn.

De VSB heeft een speciale missie aan deze trip verbonden. Dit doet zij samen met de Caribische Werkgevers Organisatie, waar Welzijn vicevoorzitter van is. “Wij zullen samen actief participeren en focussen op duurzame werkgelegenheid en investeringen”, zegt Welzijn. Bij de VSB-missie gaat het volgens de voorzitter meer om netwerken. “Het gaat puur om duurzame contacten te leggen. Als onze mensen terug zijn zullen we zien welke resultaten zij hebben geboekt”, zegt Welzijn.
Advertenties

Monday 18 January
Sunday 17 January