Asabina wil dat Brunswijk beschuldiging over skalians bewijst
27 Jun 2022, 15:31
foto
Ronny Asabina, voorzitter van BEP, tijdens een persconferentie vandaag in het partijcentrum. Hij is niet te spreken over smaad en laster geuit door vicepresident Ronnie Brunswijk. (Foto: René Gompers)


Ronny Asabina, voorzitter van de BEP, wil dat zijn "goede naam en eer" hersteld wordt. ABOP-voorzitter tevens vicepresident Ronnie Brunswijk heeft beweerd dat Asabina de skalians op het stuwmeer heeft geïntroduceerd en regelmatig geld van de skalianshouders ontvangt. Brunswijk zegt bewijzen te hebben. Asabina "verzoekt" Brunswijk die bewijzen op tafel te leggen. Als hij dat niet kan doen zullen er gerechtelijke stappen tegen hem worden ondernomen. Hij heeft tot woensdag de tijd.

Brunswijk wilde op de persconferentie van de regeringstop vandaag niet ingaan op deze kwestie, waarbij gevraagd werd om de bewijzen. Hij wil eerst horen wat Asabina op de persconferentie te zeggen heeft. Later stelde Brunswijk dat Asabina naar de rechter kan gaan. Inhoudelijk is hij op de beschuldiging niet ingegaan.

De uitlatingen deed Brunswijk zaterdag in Brokopondo gedaan tijdens een live uitzending van de STVS. Het televisiestation heeft het geld dat zij voor de getroffen van de wateroverlast had opgehaald, aan het traditioneel bestuur overhandigd. Asabina vindt deze uitlating van Brunswijk respectloos. "Ik weet nog niet of de zaak tegen de vicepresident of de persoon Brunswijk wordt, we gaan in elk geval ons recht zoeken," deelt Asabina mee. "Want onze goede naam en eer heeft hij geprobeerd te grabbel te gooien. Dit gaan wij niet pikken!"

Brunswijk heeft in dezelfde toespraak Asabina ook verweten van "het willen opsluiten van een medebroeder uit het binnenland." Hij hekelt het feit dat ook Asabina samen met de NDP fractie om een strafonderzoek heeft gevraagd over de kwestie Gabon. Asabina merkt op dat de vp heel goed weet dat er fouten zijn gemaakt door Assembleevoorzitter Marinus Bee (ABOP) in deze kwestie: er is zonder toestemming van de Assemblee meer dan US$ 20.000 uit de kas van het instituut gebruikt voor de reis naar Afrika.

Ondertussen zijn Asabina en de andere aanvragers van het strafonderzoek door de politie verhoord. "Maar hij (Brunswijk) praat alleen over mij," haalt Asabina aan. "Hij heeft de mensen in Brokopondo verteld dat ik het tijdperk van de skalians op het stuwmeer heb geïntroduceerd. Hij zegt ook dat hij de bonnen en andere bewijzen heeft om te bewijzen dat ik periodiek geld aanneem uit die skalianactiviteiten. Ik vraag hem nederig en respectvol om met al die bewijzen te komen. Hij heeft tot uiterlijk woensdagmorgen. Als hij er niet meekomt...ik ga gerechtelijke stappen ondernemen tegen hem."  Asabina hoopt niet dat Brunswijk het gaat gooien op 'podiumtaal.'
Advertenties