Haïti: Twee gegijzelde missionarissen vrijgelaten
22 Nov, 06:46
foto
Een bord markeert de ingang van het hoofdkantoor van Christian Aid Ministries in Millersburg, Ohio. (Foto: Reuters)


Twee van de 17 Amerikaanse en Canadese missionarissen die vorige maand door een gewapende bende in Haïti werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. De hulporganisatie Christian Aid Ministries zei zondag dat de twee personen "veilig, opgewekt en verzorgd" waren.

"We kunnen de namen van de vrijgelatenen niet bekendmaken of bevestigen", zei het ministerie, zonder verdere details.

Op 16 oktober werd melding gemaakt van de ontvoering van de missionarissen en hun familieleden, waaronder kinderen. Ze kwamen terug van een bezoek aan een weeshuis toen bendeleden de bus waarin ze reisden op een hoofdweg in de stad Ganthier, ten oosten van de hoofdstad Port-au-Prince, staande hielden.

Al degenen die destijds zijn ontvoerd - vijf mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen - zijn Amerikaans staatsburger, op één na die de Canadese nationaliteit heeft.

De bende die naar verluidt achter de ontvoeringen zat, noemt zich 400 Mazowo. Ze eiste later voor elk van de 17 gijzelaars een losgeld van $ 1 miljoen.

Christian Aid Ministries heeft zondag een verklaring uitgegeven waarin staat dat het blijft "bidden voor de volledige oplossing van deze situatie". Christian Aid Ministries is - een in de VS gevestigde organisatie die Haïtianen grotendeels ondersteunt door donaties en onderdak, en voedsel en kleding aan kinderen levert.

"Hoewel we ons verheugen over deze vrijlating, zijn onze harten bij de 15 mensen die nog steeds worden vastgehouden", voegde de verklaring eraan toe.

Het in beslag nemen van voertuigen en al hun inzittenden voor losgeld is een van de belangrijkste activiteiten die de 400 Mazowo gebruikt om zichzelf te financieren. In april ontvoerde de bende een groep katholieke geestelijken, die later werd vrijgelaten. Het is niet duidelijk of er losgeld is betaald.

Haïti heeft een van de hoogste percentages ontvoeringen ter wereld, aangezien machtige bendes de wetteloze situatie uitbuiten om geld te verdienen met losgeld.

Dit jaar was bijzonder slecht, met bijna 800 ontvoeringen die voor eind oktober werden gemeld. De stijging kwam in de nasleep van de moord op president Jovenel Moïse in juli, terwijl rivaliserende facties vechten om de controle over het land te krijgen in het aangezicht van een worstelende politiemacht.
Advertenties