Santokhi: Deuren gaan open door overeenstemming IMF
30 Apr 2021, 00:00
foto
President Chan Santokhi donderdag in De Nationale Assemblee.


Nu op technisch niveau overeenstemming is bereikt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan volgens president Chan Santokhi meer deuren open. In juni moet op bestuursniveau met het IMF een definitieve overeenkomst worden bereikt, waarna Suriname US$ 690 miljoen in drie jaar ter beschikking krijgt. De regeringsleider deelde donderdag in De Nationale Assemblee mee dat de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank ook steun hebben toegezegd voor uitvoering van projecten.

Aan de belangrijkste eis van de bondholders van Oppenheimer is ook voldaan met de technische overeenkomst met het IMF. De schuldeisers hadden geëist dat pas als er overeenstemming is, zij zullen meewerken aan een terugbetalingsprogramma. Met de schuldeisers wordt er nog onderhandeld. Tussen nu en de definitieve goedkeuring door de IMF-top moeten er diverse maatregelen worden getroffen door de regering. Een van ze is dat er geen monetaire financiering meer mag plaatsvinden en de wisselkoers moet naar een realistisch niveau. Daarvoor heeft de regering nog ongeveer 2 maanden de tijd.

De president deelde mee dat zes maanden lang keihard is onderhandeld met het IMF. Het team van Suriname onder leiding van minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning en hoofdonderhandelaar Karel Eckhorst hebben volgens de president een geweldige job gedaan. Het Herstelplan is ook beoordeeld door het IMF. Volgende week zal het aangepaste Herstelplan worden besproken in de regeringsraad, waarna het aangeboden zal worden aan De Nationale Assemblee voor goedkeuring. Santokhi merkte op dat het om een gebalanceerd programma gaat.

Santokhi herhaalde wat voor puin deze regering overgenomen heeft. Voor de vierde keer moet puin worden geruimd in de recente geschiedenis. De schuld is bijkans 200% van het Bruto Binnenlands Product. Het verschil met de vorige keren is dat er geen verdragsmiddelen meer zijn uit Nederland en ook geen bauxietinkomsten. Daarnaast zijn de inkomsten uit verschillende sectoren of verpand of gecedeerd. De rentes van gesloten leningen in binnen- en buitenland zijn bijzonder hoog. Alleen aan aflossingen en rente zouden 90% van de inkomsten van de Staat worden besteed. Er was geen andere keus dan te onderhandelen met de schuldeisers.

De openbare vergadering moest gisteravond tot nader orders worden verdaagd omdat er technische problemen waren met de live uitzending. Er zijn brandende vragen gesteld door De Nationale Assemblee over verschillende antwoorden. Niet alle ministers zijn nog aan het woord gekomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May