Valentijnsdag: gecommercialiseerde liefde?
14 Feb 2021, 04:46
foto


In de tuin der liefde groeit geen haat. Waar twee harten zich één tonen, zullen liefde en vrede voor altijd wonen. Deze woorden zijn slechts een greep uit de eventueel duizenden tekstdelen die zullen worden verstuurd door geliefden rond en op Valentijnsdag oftewel de dag der liefde, die bijna over de gehele wereld wordt gevierd op 14 februari.

Wanneer we een duik nemen in de geschiedenis dan merken we dat er veel onduidelijkheden zijn over de werkelijke totstandkoming van de viering van Valentijnsdag. Volgens een bron heeft paus Gelasius in het jaar 496 de dag van 14 februari uitgeroepen tot de dag van de heilige Valentijn. Volgens een ander bron ontstonden er rond het jaar 1900 heel wat verhalen over een zekere heer Valentijn die heel wat koppels tot elkaar heeft gebracht en uiteindelijk hen in het huwelijksboot heeft laten treden.

Wat intussen wel een feit geworden is dat de viering van Valentijnsdag de afgelopen jaren zwaar is gecommercialiseerd. Onze samenleving lijkt door invloeden vanuit andere landen te slagen in het commercialiseren van heel wat zaken. Als enkele voorbeelden kunnen aangehaald worden de viering van Kinderdag, Moederdag, Vaderdag, Halloween en niet te vergeten dus ook Valentijnsdag. Zelfs de liefde lijkt commercie te zijn heden ten dage. De handel speelt altijd in op zulke hoogtij dagen, dankzij hen heeft Valentijnsdag een speciale betekenis gekregen door de jaren heen waarbij er letterlijk munt uit wordt geslagen.

De commercie van de liefde tijdens Valentijnsdag is te vertalen in een scala aan items die aangeboden worden aan geliefden, van chocola, rozen, liefdeskaarten, allerlei rode en roze objecten in de winkels tot zelfs romantische reizen. Dit alles moet er toe leiden dat de kassa's extra gaat rinkelen.

Echter zal de viering van Valentijnsdag dit jaar een extra domper leggen onder de geliefden vanwege de heersende Covid-19 pandemie. De handel zal zeker eronder lijden vooral op financieel gebied. Met of zonder Covid-19 situatie zal de viering van Valentijnsdag zeker doorgaan voor geliefden.

Zoals de mensheid in elkaar zit zouden we niet mogen verwachten dat de commercie geschrapt wordt bij de viering van Valentijnsdag. Echter zou het een goede ontwikkeling zijn als gevoelens van liefde zich ook meer zouden richten op de personen in onze omgeving dan op het meedoen aan een gewoonte. En nog mooier zou het zijn als de uiting van liefde in grotere delen in de wereld op het gebied van onder andere de bestrijding van armoede een belangrijke invulling zouden krijgen.  

Uiteindelijk zal het voortbestaan van de mensheid gebaseerd zijn op de wederzijdse liefde voor elkaar als mens.

Ashween Ramdin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May