Mexico vliegt 300 illegale Indiërs naar New Delhi
18 Oct, 06:41
foto
Een jongen die sigaretten en snoep verkoopt discussieert met Indiase migranten buiten het Siglo XXI migratiekantoor in Tapachula, Mexico. (Foto: Reuters)


Mexico heeft ruim 300 Indiase onderdanen naar New Delhi gedeporteerd, zei het National Migration Institute (INM) woensdag laat in wat het beschreef als een ongekende transatlantische deportatie. De 310 mannen en één vrouw waarvan het INM zei dat ze illegaal in Mexico waren, werden op een gecharterde vlucht gestuurd, vergezeld door federale immigratieagenten en de Nationale Garde van Mexico.

De mensen waren verspreid in acht deelstaten in het hele land, zei INM. Er waren ook een aantal in het zuiden van Mexico, waar veel Indiase migranten het land binnenkomen, in de hoop door te reizen naar de Amerikaanse grens. "Het is ongekend in de geschiedenis van INM - in beide vormen of in het aantal mensen - voor een transatlantisch luchtvervoer zoals dat op deze dag wordt uitgevoerd," zei het INM in een verklaring.

De Mexicaanse regering sloot in juni een deal met de Verenigde Staten en beloofde de VS, gebonden migratie aanzienlijk te beteugelen in ruil voor het afwenden van de Amerikaanse tarieven op de Mexicaanse export.

Caitlyn Yates, een onderzoekscoördinator bij IBI Consultants, die een toenemend aantal Amerikaanse en Aziatische migranten in Mexico heeft bestudeerd, zei dat de achterstand van migranten in Zuid-Mexico is gegroeid, omdat ambtenaren zijn gestopt met het verlenen van vergunningen aan hen om het land over te steken. "Dit type deportatie in Mexico is de eerste in zijn soort, maar zal waarschijnlijk doorgaan," zei Yates.

Thursday 28 May
Wednesday 27 May
Tuesday 26 May