Simons wil dringende aandacht voor vervalsing documenten
16 Aug, 00:43
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vraagt dringende aandacht voor vervalsing van elektronische documenten. (Beeld: DNA)


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft namens het parlement donderdag de regering ernstige aandacht gevraagd voor valsheid in geschrifte met elektronische documenten. Op basis van de Wet Economische Rechtsverkeer, zijn vervalsingen van elektronische documenten strafbaar gesteld. Directe aanleiding is dat het emailadres van DNA is misbruikt. Er is een fake-mail gemaakt als zou Assembleelid Wendell Asadang (NDP) een e-mail verstuurd hebben via DNA.sr naar districtscommissaris Frederik Finisie, die ex-volksvertegenwoordiger is. Ook hij zou via DNA.sr geantwoord hebben, wat niet kan. 

In de vervalste e-mail wordt toegeschreven aan Asadang dat hij voorstander is van neerschieten van ordeverstoorders in Brokopondo. Asadang en Finisie hebben eerder tegenover Starnieuws ontkend dat zij iets afweten van deze mailwisseling. Zij benadrukken dat kwaadwilligen bezig zijn om olie op het vuur te gooien en ras-sentimenten aan het aanwakkeren zijn. Assembleevoorzitter Simons merkte op dat het niet alleen om vervalsing gaat hier, maar het ook een levensgevaarlijke situatie is voor Asadang, na de rellen die op Rosebel zijn ontstaan. Zijn leven wordt hierdoor in gevaar gebracht. Zij geeft aan dat het niet de eerste keer is dat dit soort zaken zijn gebeurd. Verschillende Assembleeleden, onder wie ook vicevoorzitter Melvin Bouva hebben te maken gehad met fake nieuws. 

De Assembleevoorzitter kreeg ondersteuning van coalitie én oppositie. Deze kwestie moet onderzocht worden door het ministerie van Justitie en Politie. Daders moeten worden gestraft. VHP-waarnemend fractieleider Asis Gajadien merkte op dat vervalsing van documenten afgekeurd moet worden. Hij voerde aan dat prominenten zich ook schuldig maken aan bekladden van mensen. Hiertegen moet er ook worden opgetreden. Dit soort gedragingen lokken weer tegenreactie uit. Van de regering wordt verwacht dat er onderzoek komt en maatregelen worden getroffen. 

Thursday 28 May
Wednesday 27 May
Tuesday 26 May