Onduidelijk hoelang EBS-verhoging wordt aangehouden
13 May 2016, 00:00
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) kan nog niet aangeven hoelang de verhoging van de stroomtarieven wordt aangehouden. In De Nationale Assemblee kwam deze kwestie donderdag aan de orde, nadat president Desi Bouterse via 'Bakana Tori' op 'SRS' meedeelde dat de verhoging die per 1 mei is ingegaan, "voor enkele weken wordt aangehouden". ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk wilde weten voor hoelang het besluit is aangehouden. “Is het om de mensen thuis te houden?” vroeg hij Dodson op de man af. “Of is het zo dat men gaat wachten, om het daarna gewoon door te voeren.”

Dodson zei dat de verhoging van de EBS-tarieven niets te maken heeft met de protestmanifestatie. De verhogingen zijn ook geen eis van het IMF, want de regering was hier al mee bezig. IMF heeft aangeven wat de ruimte is voor subsidies binnen het financiële plaatje. "Het IMF had als voorwaarde dat wij niet moeten subsidiëren. Het IMF heeft gezien dat wij SRD 1.2 miljard aan elektriciteitsvoorziening subsidiëren. En gezien de situatie van onze financiële reserves en staatsfinanciën, kunnen wij dat niet volhouden. Het is geen gezonde situatie, dus hebben ze als ‘prior condition’ aangegeven dat dat weg moet.” Het gevolg van het wegvallen van de subsidie resulteert in tariefaanpassingen.

De tweede verhoging heeft op heel veel protest gestuit. Voor september was er weer een verhoging gepland. Marinus Bee (ABOP) wilde weten of met het aanhouden van de verhogingen, de overeenkomst met IMF op de lange baan komt. Die vraag is ook niet beantwoord door de minister.

Verschillende oppositieleden vermoeden dat het voorlopig stopzetten van de nieuwe tarieven alles te maken heeft met het protest van vandaag. Voor Mahinder Jogi en Asiskumar Gajadien (VHP) is weer eens het ‘zig zag’ beleid van de regering bewezen. Zij vroegen hoeveel waarde er aan dit besluit gehecht moet worden aangezien Dodson vaker op besluiten terugkomt. Zij leggen hem het predicaat van 'terugfluit minister' op. De VSB en KKF hebben voorstellen gedaan waarmee de president akkoord is gegaan. Besloten is de tarieven voorlopig op te schorten, totdat de voorstellen aan de SER en het Tripartiet overleg zijn gepresenteerd, en “common ground voor een aanvaardbaar voorstel is gevonden” geeft Dodson aan.

Vicevoorzitter Melvin Bouva en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons (NDP) benadrukten dat er veel discussie is gevoerd over de verhoging. Aangegeven is dat de onderste lagen van de samenleving niet getroffen mogen worden. Dit is ook gebleken uit de verhoging die doorgevoerd werd. Hier mag er geen verandering in komen, stelden Simons en Bouva.

René Gompers
Advertenties

Monday 18 January
Sunday 17 January