Kinderen ontpoppen zich tot heuse 'journalisten' op KBF
23 Mar 2015, 21:05
foto
'Verslaggever Istefhany van de Kuldipsinghschool in gesprek met Jo-Ann Misiekaba. (Foto: Elisabeth Fontinie)


Voorlezen, vertellen, knutselen, boeken, films en nog veel meer zijn de activiteiten deze week op het Kinderboeken Festival (KBF) 2015. Ruim honderd standhouders houden de kinderen op een leuke manier bezig deze week. 'Lezen laat je opbloeien en naar elkaar toe groeien', is de slogan die hoort bij de meerjaren thema 'Groeien' van het Kinderboekenfestival.

'Communicatie via media' was het thema voor de eerste dag op festival. De
kinderen bezoeken 's morgens met hun leerkrachten de activiteiten. De 'schrijvende pers' is ook te vinden op de beurs in stand 61. Vandaag waren de leerlingen van de Kuldipsingh, de F.G.R. Sloote en St. Agnesschool de 'journalisten' voor Starnieuws. Zij mochten rondkijken op het festival en nieuwsverhalen schrijven.

De 'verslaggevers' van de Slooteschool hadden aandacht voor No Kwik. Zij schreven het volgende: No Kwik is een bedrijf dat vecht tegen het kwikgebruik bij het zoeken van goud. In de stand van No kwik konden zij kijken naar een film over hoe gevaarlijk kwik kan zijn voor de longen van de mens en dat je daarvan ziek kan worden en zelfs sterven.

De 'collega's van de Kuldipsinghschool hebben 'een product' van het Kinderboekenfestival onder het vergrootglas gezet. Jo-Ann Misiekaba heeft veertien jaar terug meegedaan met het festival en zij viel in de prijzen. Declamatie, vertellen, toneel en zingen waren onderdelen waar Jo-Ann goed in is. Zij mocht in 2002 Suriname vertegenwoordigen op het KBF in Nederland. Misiekaba vertelde aan de 'journalisten' dat zij veel heeft geleerd door te lezen. Het KBF was een stimulans voor haar. Nu zit zij op de Anton de Kom Universiteit van Suriname en studeert Sociologie-Culturele ontwikkeling.

Ook de informatiestand werd bezocht door 'verslaggevers' van de St. Agnes school. Door vragen te stellen, zijn ze precies te weten gekomen wat er allemaal op de beurs te beleven is. Jair Seca (11) was in de stand van de Dierenbescherming. Nu weet zij dat 600.000.000 straathonden rondlopen in de wereld. Door deze honden te steriliseren, kunnen zij dan geen puppy's meer krijgen. Het was 'leerrijk' riepen de kinderen aan het eind van hun zoektocht.

Het 41ste Kinderboeken festival wordt tot en met 28 maart op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) gehouden.

Elisabeth Fontinie
Advertenties

Saturday 01 October
Friday 30 September
Thursday 29 September