Column: Voornemen
02 Jan 2013, 22:00
foto


Zijn we zomaar in 2013 terechtgekomen. Wat mij betreft werd het tijd ook want in de laatste dagen van vorig jaar had ik het wel gehad. Al dagen hing een ondoordringbare grijze deken boven het land. Een stevige wind uit westelijke richting voerde het ene na het andere regengebied aan bij maxima die opliepen tot een graad of tien. Geen winter te bekennen. December was in geen tijden zo nat.
De kranten hadden vrijwel niets nieuws te melden. In plaats daarvan stonden ze bol van de meest onzinnige lijstjes. Die van beste politicus, diepste dieptepunt, mooiste mediamoment, grootste televisiepersoonlijkheid, saaiste weerman, slechtste film, spannendste boek, irritantste commercial, leukste app of meest weerzinwekkende BN’er. De uitverkiezingen leverden stuk voor stuk verrassende winnaars op, maar gelukkig was koningin Beatrix gewoon weer Nederlander van het jaar.

Wat ons in 2013 staat te wachten? Het komt weliswaar niet helemaal uit de lucht vallen maar Wesley Sneijder krijgt dan toch zijn droomtransfer naar Manchester United. Mede door zijn toedoen komt Cristiano Ronaldo in een hevige depressie terecht na de uitschakeling van Real Madrid in de Champions League. Minder voor de hand ligt dat Feyenoord het eerste kampioenschap sinds 1999 kan vieren. Na de onvermijdelijke degradatie van Willem II stapt het voltallige bestuur op om plaats te maken voor kroonprins Willem van Oranje. De nieuw clubnaam houdt hij liever nog geheim.

Minstens zo opzienbarend is dat de SVB dit jaar kans ziet een interland voor de nationale A-selectie te organiseren en Ronnie Brunswijk zonder enige training zijn debuut maakt als doelman in de hoofdklasse. Het leidt tot een opstand binnen de spelersgroep van Inter Moengotapoe als gevolg waarvan WBC onbedreigd kampioen wordt.

Politiek Paramaribo beleeft daarentegen een betrekkelijk rustig jaar. Ook al omdat assembleevoorzitter Jenny Simons onder het motto ‘Geen porum zonder quorum’ een stuk of wat snipperdagen opneemt en er drie maanden geen vergadering wordt uitgeschreven in het parlement. Vandaar dat president Bouterse zijn kans schoon ziet en eindelijk een officieel staatsbezoek aan China aflegt.
Wel rommelt het binnen de NDP. De volgende ministers reshuffle laat te lang op zich wachten waardoor Melvin Bouva zich per direct kandidaat stelt als minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Een slogan heeft hij ook: ‘Goud moet rollen’.
Diverse partijprominenten spreken schande van deze actie maar Paul Somohardjo maant alle betrokkenen tot kalmte. Opnieuw houdt hij een vlammend betoog om de eenheid te bewaren. Tijdens een live uitgezonden partijbijeenkomst van NDP in Ocer zorgt Somo voor een wereldprimeur door met een Schwalbe waar Arjen Robben niet van terug zou hebben, op het podium flauw te vallen.

Evenmin onopgemerkt blijven de schermutselingen rond de instelling van het Constitutioneel Hof. De vraag is alleen wie bereid is zitting te nemen in het nieuwe orgaan. De ene na de andere rechts- dan wel staatsgeleerde bedankt vriendelijk voor de eer. Advocaat Gerard Spong is de beroerdste niet: hij doet een open sollicitatie. Een week later komt evenwel aan het licht dat zijn paspoort niet deugt.
Zoals Suriname toch al regelmatig het wereldnieuws haalt. Ook omdat de Venezolaanse president Hugo Chavez zijn functie neerlegt om voor onbepaalde tijd zijn intrek te nemen in het zorghotel aan de Surinamerivier in een nieuwe poging zijn gezondheid te herstellen.

In november landt op Zanderij de eerste rechtstreekse chartervlucht uit Miami. De branche reageert alert. Met vermoedelijk Chinees geld verrijzen op Para drie viersterrenhotels en een bungalowpark. Waldo’s Travel opent een apart boekingskantoor voor arrangementen voor het WK 2014 in Brazilië.
Tegelijkertijd rukt Suriname verder op in Holland. Trendy discotheken in de Randstad schenken voortaan Parbobier van de tap. Het tweemiljoenste I love Su t-shirt gaat over de toonbank. Kunstenaar Marcel Pinas treedt aan als Zomergast bij de VPRO. Na zijn nieuwe nummer 1-hit met Ruth Jacott zorgt Damaru een maand lang voor een uitverkocht Ahoy. Stanley Menzo wordt de nieuwe trainer van Vitesse nadat collega Fred Rutten publiekelijk heeft bekend dat hij twee keer per week op kroegentocht gaat met Theo Janssen. In een speciale jubileumuitzending ontvangt tante Es niemand minder dan Willem Alexander die daarin officieel bevestigt dat hij kroonprins blijft. Het besturen van een voetbalclub noemt hij een pittige uitdaging en zijn werk mag niet ten koste gaan van zijn kinderen. Bovendien, in turbulente tijden heeft de wereld vooral baat bij stabiliteit. Beatrix wordt dan ook opnieuw tot Nederlander van het Jaar uitgeroepen.

En de Buitenlander van het Jaar? Ik weet er een die hoge ogen gooit. Achter de Noordzee bereikt de Bouterse-mania in elk geval nieuwe hoogtepunten. Zo blijft het theaterstuk ‘Bouta’ volle zalen trekken en plannen de makers een tournee naar Suriname en de Antillen. Op dat moment zijn de opnamen voor de speelfilm ‘Baas B.’ met in de hoofdrol Kenneth Herdigein net afgerond. De contracten voor de musical ‘Decemberblues’ worden getekend, terwijl het boek ‘Bouterse aan de macht’ van Pieter van Maele en Ivo Evers de zoveelste herdruk beleeft. Reinout Oerlemans laat doorschemeren een soapserie te willen baseren op het levensverhaal van de president. De tentoonstelling ‘Suriname na de revolutie’ in het Amsterdams Historisch Museum trekt in de eerste weken na de opening ruim 20 duizend bezoekers.

Op 2 januari kijk ik uit het raam. De lucht betrekt en straks gaat het ongetwijfeld motregenen. Zoveel is er nog niet veranderd in het nieuwe jaar. Voor de zekerheid check ik Starnieuws: Suriname op de BBC, een nieuwjaarsbaby en veilige pagara-estafettes. Daar heb ik weinig aan toe te voegen. Of het moet dat ene voornemen zijn: vanaf deze plek hoop ik de trouwe volgers dit jaar weer wat vaker van dienst te kunnen zijn.

Diederik Samwel
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December
Sunday 03 December