Rijst- en maïsproductie in Venezuela stijgt
Venezolaanse telers van rijst en maïs – basisgewassen voor binnenlandse consumptie – hebben een jarenlange inzinking van de productie ongedaan gemaakt dankzij leningen voor meststoffen en zaden van kopers, die geld vrijmaken om te investeren in generatoren en andere inspanningen om bezuinigingen op nutsvoorzieningen tegen te gaan. zeiden tientallen boeren.
De leningen – van ten minste zes gilden in Portuguesa en twintig landelijke groepen die gewassen kopen – komen te midden van strenge kredietbeperkingen, waardoor traditionele leningen van banken bijna onmogelijk te verkrijgen zijn, en een inflatie van meer dan 50%.
"Men overleeft met de steun van de gilden die de meststoffen aanbieden", zei Latini terwijl hij een rondleiding gaf door zijn boerderij. De toegevoegde productie zou verder kunnen groeien als er meer financiële middelen beschikbaar waren.
De voorwaarden van de leningen, die vaak met de oogst zelf worden terugbetaald, kunnen voor sommige kleine telers nog steeds onbetaalbaar zijn.
Zonder meer reguliere financiering door banken zeiden boeren tegen Reuters dat de problemen zullen blijven bestaan en dat sommige producenten hun activiteiten zouden kunnen sluiten.
De landbouwproductie in Venezuela, die grotendeels afhankelijk is van de nationale voedselproductie, is de afgelopen tien jaar gekelderd na jaren van prijs- en valutacontroles, landnationalisaties, gebrek aan brandstof en storingen in openbare voorzieningen.
President Nicolas Maduro heeft de valutabeperkingen in 2019 versoepeld, waardoor transacties in dollars mogelijk zijn geworden en de economie wat ademruimte heeft gekregen. Hij heeft ook een orthodoxe poging ondernomen om de inflatie terug te dringen met kredietbeperkingen en lagere uitgaven.
Hoewel "voorwaartse verkoop" van gewassen gebruikelijk is in andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Brazilië, is de praktijk nieuw en groeit die in Venezuela, vertelden lokale landbouwexperts aan Reuters.
Volgens het lokale adviesbureau Globalscope bedragen de bankleningen die beschikbaar zijn voor boeren in Venezuela ongeveer 330 miljoen dollar. Een groot deel van die financiering gaat naar producenten van kleinschalige exportgewassen zoals sesam en mungbonen.
Volgens overheidscijfers in die landen ligt de beschikbaarheid van kredieten tussen de negen en twaalf keer zo hoog als in Bolivia en Colombia.
"Er is geen bescherming voor de landbouw- en veeteelt sector in de financiële sector", zegt Gerardo Mendoza, hoofd van het lokale landbouwadviesbureau Agrotributos.
Terugbetaling met gewassen
De productie van rijst en witte maïs steeg vorig jaar tot 1,2 miljoen ton, 29% meer dan in 2022, hoewel die stijging nog steeds ruim onder de productie van 3,4 miljoen ton tien jaar geleden ligt, volgens cijfers van het landbouwgilde.
Giorgio Ruffato, ook een rijst- en maïsteler in Portuguesa, vertegenwoordigt een vereniging die boeren helpt financieren. "We geven ze zaden, insecticiden, hulp bij reparaties van machines en diensten om hun oogst op te slaan", zei hij op zijn boerderij, waar ook een klein laboratorium is waar hij controleert op gewasschade door ongedierte of schimmels.
Producenten betalen leningen terug door hun oogst over te dragen of met hun inkomsten uit de verkoop aan verwerkingsfabrieken, die hen voor de oogst in dollars betalen op basis van internationale prijzen. Maar sommige kleine producenten verdienen nog steeds niet genoeg om de gilden terug te betalen.
"Veel kleine producenten zullen verdwijnen, sommigen van ons hebben schulden bij verenigingen of bedrijven", zegt boer Cesar Tovar, die een aantal machines verkocht om zijn kosten te dekken.
Hogere kosten voor producenten, in combinatie met een twaalfmaands inflatie van 51,3%, zouden kunnen doorsijpelen naar de consumenten.
"Elke andere vorm van krediet is belastend. Als je openbare diensten en belastingen erbij optelt, kan dat allemaal een impact hebben op de prijzen", zegt econoom Hermes Perez.
Sommige boeren doen grote investeringen in wegen en reserve-energiebronnen vanwege de slechte infrastructuur en de frequente bezuinigingen op water en elektriciteit.
"We hebben zonnepanelen moeten gebruiken die de batterijen opladen", zegt Luis Hernandez, een teler in de deelstaat Apure, die moeite heeft om aan brandstof te komen.
Latini gebruikt transformatoren op zijn land om de rijstplanten water te geven die werken zelfs als de stroom uitvalt, terwijl Ruffato enkele lokale wegen heeft gerepareerd om gewassen te kunnen vervoeren.
Vandaag
-
08:29
Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
-
06:48
Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
-
04:52
Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
-
02:54
Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
-
01:57
Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
-
00:59
Column: Positieve mindset
-
00:00
Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Gisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers
Eergisteren
- Hoe ziet het nieuwe erfrecht eruit?
- Staatsolie draagt opnieuw ruim US$ 300 miljoen af aan staatskas
- Laura Gil eerste vrouwelijke OAS-adjunct-secretaris-generaal
- Oppositie eist vergadering dringende issues: Regering ontwijkt verantwoording
- Drukproces stembiljetten ressortraden op schema na correcties
- Merz gekozen tot bondskanselier in tweede ronde na historische mislukking
- Clementia Eugene promoveert op innovatieve benadering kindermishandeling
- Naamskeuze in het nieuw Burgerlijk Wetboek
- Duitsland: Friedrich Merz strandt bij eerste kanseliersstemming
- Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen
- Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden
- Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking
- Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
- Bond NV Havenbeheer eist bij rechter terugdraaiing benoeming Mangre