Bousaid tevreden over resultaten, bezorgd over economie
15 May 2015, 00:01
foto
Jim Bousaid, algemeen directeur Hakrinbank, aan het woord tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.


Algemeen directeur van de Hakrinbank, Jim Bousaid, zei donderdagavond op de algemene aandeelhoudersvergadering tevreden te zijn over de bedrijfsresultaten van 2014. Het geconsolideerde balanstotaal steeg met 6% tot SRD 2,25 miljard en de nettowinst vóór belasting nam met 7,2% toe tot SRD 50,6 miljoen. De nettowinst, na aftrek van de inkomstenbelasting, is SRD 32.380.340. De belangrijkste performance ratio’s daalden licht, maar bleven op een goed niveau. Bousaid plaatst in het verslag enkele kritische kanttekeningen over de geldcreatie, die een risico is voor de waarborging van de stabiliteit van de munt.

De bevredigende bedrijfsontwikkeling wordt toegeschreven aan de economische groei en het aangescherpte kostenmanagement. De geconsolideerde kredietuitzettingen namen toe met circa 6% tot ruim SRD 1134 miljoen, hetgeen iets lager is dan het budget. Bij het consumentenkrediet was sprake van een zeer beperkte groei. De toenemende betalingsachterstanden van de overheid hadden een negatieve doorwerking op de kredietportefeuille van de bank, zegt de directie in haar jaarverslag.

Wijs beleid nodig
Gedurende het verslagjaar leidde de binnenlandse geldcreatie tot een appreciatie van de Amerikaanse dollar op de vrije markt van ruim 16% tegen eind februari
2015, maar zwakte daarna af door valuta-interventies van de Centrale Bank van Suriname, stelt de directie. Mede hierdoor liep het stijgingstempo van het prijsindexcijfer voor de gezinsconsumptie op van 1,9% in 2013 tot 3,4% in 2014. "De perceptie bestaat dat het prijsindexcijfer het werkelijke tempo van de inflatie onderschat. De reden hiervoor is dat de overheid een zekere invloed uitoefent op de prijsvorming van de goederen behorende bij het pakket dat als basis dient voor berekening van de index. Er zijn tekenen dat goederen die geen deel uitmaken van dit pakket sterker in prijs stegen. De gevoelsinflatie lijkt te zijn toegenomen, wat ook geldt voor de risico’s voortvloeiende uit het verder toenemen van vooral de prijzen van het onroerend goed in ons land", staat in het jaarverslag.

De vooruitzichten voor dit jaar zijn niet bemoedigend volgens de bank. De handelsbalans zal in 2016 verbeteren door de uitgebreide olieraffinaderij en de Merian goudmijn. Gepleit wordt voor een wijs beleid om de economie op spoor te houden. Een strakke begrotingsdiscipline is belangrijk. "Ook dient het monetaire beleid op enkele punten te worden aangescherpt. Indien het bestedingsniveau niet wordt aangepast aan de beschikbare reële middelen, zal het risico toenemen van voortgaande verzwakking van de financiële stabiliteit en van vertroebeling van het algemeen economisch klimaat.

Toename vertrouwen
Dochteronderneming, de Nationale Trust- en Financierings Maatschappij NV, heeft een redelijk verlopen boekjaar achter de rug. Het balanstotaal groeide met 2% tot SRD 267 miljoen. De bedrijfsopbrengsten namen af met 4% en de winst vóór belasting daalde met 13% tot SRD 9,3 miljoen.

De koers van het aandeel 'Hakrinbank NV' steeg op de effectenbeurs met 11,5% tot SRD 378 per ultimo 2014. In 2015 steeg de koers verder met ruim 4% tot SRD 394 per heden. Dit duidt volgens de directie ook op toegenomen vertrouwen in onze bankinstelling. Het uit te keren contant dividend over het boekjaar 2014 beloopt in totaal SRD 23,00 per aandeel van nominaal SRD 0,15, wat hoger is dan in 2013.

In 2013 is gestart met de verwisseling van de toonder aandelen naar op naam van de eigenaar gestelde aandelen, om te voldoen aan aangescherpte compliance richtlijnen van de Centrale Bank van Suriname, deelt de bank mee. De verwisseling loopt goed en inmiddels is 95% van de aandelen reeds op naam
van de eigenaar gesteld.
In het verslagjaar is ook veel aandacht geschonken aan de verdere verbetering van de corporate governance en het risicomanagement van de bank.

U kunt het jaarverslag 2014 van de Hakrinbank hier downloaden.
pdf-icon.gif Jaarverslag_Hakrinbank.pdf                
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April