Geestelijken zoeken oplossingen voor trance op scholen
30 May 2013, 16:30
foto


Op verschillende scholen in stad en district zijn in de afgelopen tijd leerlingen in trance geraakt. Om beter zicht te krijgen op dit verschijnsel heeft het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling in samenwerking met Binnenlandse Zaken een symposium gehouden. 'Hoe moeten wij het verschijnsel trance op scholen begrijpen en op welke wijze kan hulp en opvang worden geboden', was het thema.

“We hebben gedacht om vanuit religieus perspectief het eerste symposium te houden”, zegt Johan Roozer van het directoraat Cultuur. Verschillende geestelijken hebben hun licht laten schijnen op dit onderwerp. Vanuit de Islamitische gemeente heeft Roy Sa’at een inleiding gehouden, pandit Surendra Patadin was er voor de Hindoegemeente, het Volle Evangelie werd vertegenwoordigd door Naifa Saling en pastor Paul Doth gaf zijn visie namens de EBGS.

Situatie onder controle krijgen
De verschillende inleiders waren het met elkaar over eens dat het geen nieuw verschijnsel is, maar dat het in intensiteit toeneemt. De voorstellen worden in een rapport vervat. De bedoeling is dat er handvatten aangereikt zullen worden aan de ouders, leerkrachten en de leerlingen, zodat die weten hoe ze moeten handelen als zo een situatie zich voordoet op school, legt Roozer uit.

"We willen dat de voorstellen vóór de examenperiode af zijn en al op de scholen liggen", stelt Stanley Soeropawiro van de afdeling Eredienst van Binnenlandse Zaken. Het is vaker voorgekomen dat tijdens examens of schoolonderzoeken de kinderen in trance raken. Dan zijn vaak scholen helemaal gesloten.

Samen met de geestelijken moet er een protocol komen, zodat leerkrachten zelf de situatie onder controle kunnen krijgen, zonder dat het onderwijsproces wordt verstoord, vindt Soeropawiro. Volgens de inleiders is er een onzichtbare macht bezig die kinderen kwaadaardige dingen laat doen. "Maar deze situatie kan worden opgelost", stellen zij.

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April