Presidentskandidaat Donald Trump in zijn 'vuilniswagen'. (Beeld: Al Jazeera)
Vandaag is het een markante dag, niet alleen voor de Verenigde Staten van Amerika, maar in de geschiedenis van de wereld. Maandenlang is er met behulp van honderden miljoenen US-dollars met modder gesmeten in de verkiezingscampagne en dat vooral door de Republikeinse presidentskandidaat en voormalige president Donald Trump. Vier jaar geleden moest hij knarsetandend afscheid nemen van het Witte Huis, toen Joe Biden hem te slim af was. Trump heeft hem nu echter voortijdig uit de politieke arena gekregen. De pijlen werden daarna strak gericht op Kamala Harris, 'de domme gans met een laag IQ'. Trump kon haar moeilijk 'dom blondje' noemen.
Hoe grofgebekt hij ook is, Trump is vooral bij de mannen - ook in Suriname - de macho. Hij is rijk (ook al kijkt hij tegen een schuld van twee miljard dollar aan), hij heeft een knappe vrouw en praat de taal die vele miljoenen willen horen. En als het nodig is, stapt hij in een vuilniswagen met de outfit van ophalers van huisvuil. De discussie bij deze verkiezingen in het machtigste land ging niet meer over beleid, maar over garbage. Ja u leest het goed. Garbage! Ineens valt Trump over het woord vuil, terwijl hij nagenoeg de hele campagne met vuil en zelfs grof vuil heeft gesmeten.
Velen op deze aardbol vragen zich af hoe ruim de helft van de tientallen miljoenen kiezers zich schaart achter een man als Trump. Komt het omdat Harris zwart is, een vrouw is én de tweede keus was van de Democraten? Vandaag zal blijken of Amerika gereed is voor een ommekeer. Het is een felbevochten verkiezing. Bij deze verkiezingen staat gender centraal. Veel vrouwen - zelfs tegen de wil van hun mannen - gaan op Harris stemmen. Trump noemt dat 'vreemdgaan', want wat hem betreft hoeven vrouwen geen eigen mening (!) te hebben maar moeten zij hun man volgen. Ze mogen ook niet de baas zijn over hun eigen buik. De verkiezing gaat niet om man of vrouw alleen, maar om fundamentele rechten van vrouwen. De abortuskwestie is een heet hangijzer.
Of Harris nu wint of verliest, deze verkiezingscampagne heeft de kiezers in Amerika veel bewuster gemaakt over de rechten van de vrouw. Vrouwen zijn behoorlijk in opmars, ook al is het tot nu toe - net als in Suriname niet gelukt om een vrouw als president te hebben. Hillary Clinton bleek acht jaar geleden de populairste kandidaat te zijn, maar ze kreeg niet genoeg kiesmannen achter zich om de eerste vrouwelijke president te worden. Als Trump verliest, zal er chaos uitbreken in Amerika. Daarvoor zijn er al honderden miljoenen beschikbaar. Bij verlies van Trump zal de bestorming van het Capitool vier jaar geleden, een voorproefje blijken.
Maar goed, het is het democratisch recht van de kiezers in de VS om hun eigen leider te kiezen. Hetzelfde recht hebben wij ook in Suriname, waar met moddergooien vanaf oudsher is begonnen. Ook oorlogsverklaringen zijn al geuit. De PL schijnt haar ruiten opzettelijk stuk te gooien, want er valt geen eer meer te behalen in de 6 maanden naar de stembus toe. De ABOP wil Binnenlandse Zaken hebben, maar de VHP heeft die post in feite al ingevuld. Wij hebben hier onze eigen problemen om op te lossen. Trump noch Harris zal ons de helpende hand reiken. De oorlog hier is nu volledig uitgebroken en op de scherven van het verkiezingsproces, zullen de fundamenten moeten worden gelegd voor een beter Suriname. Het volk zal deze keer bewust moeten zijn om voor zichzelf te kiezen.