Column: Professionele organisatie noodzakelijk
21 Mar, 00:59
foto
Natio op trainingskamp in Nederland.


Natio heeft weer een aantal professionele spelers erbij die hun schouders onder het werk willen zetten om de uitgelezen mogelijkheid te benutten, Suriname naar het grootste internationaal podium te loodsen. Deze durfallen die vaak helemaal geen idee hebben wat te verwachten van de organisatie en het publiek, maken bij wijze van spreken een sprong in het diepe. Laten we hopen dat ze goed opgevangen worden en makkelijk kunnen aansluiten bij de groep. Al de voetballers die in den vreemde geboren zijn en er toch voor kiezen om Natio te versterken, verdienen de onvoorwaardelijke steun van degenen die ze vertegenwoordigen, zodat ze zich gewaardeerd weten. Aan de andere kant maakt onbekend, onbemind en is het voor de gemiddelde supporter een hele uitdaging om de overzeese spelers te omarmen. De omstandigheid dat de oefenwedstrijden in Nederland worden afgewerkt, is ook niet in het voordeel van de relatie tussen de ambassadeurs en de supporters.  Daar komt nog bij dat er veel ruimte voor verbetering is in de communicatie tussen de organisatie en het grotere publiek. Alles zal in het werk gesteld moeten worden om de spelers dichterbij de supporters te brengen, zodat de noodzakelijke binding ontstaat.

Los van de moderne visuele media, die vaak beheerd worden door individuen, is er een taak weggelegd voor de traditionele televisiestations om te werken aan het ontwikkelen van de band tussen de spelers en de gemeenschap hier te lande. Vaak worden er voetbalwedstrijden uitgezonden uit de grote Europese competities, maar ik ben ervan overtuigd dat de spelers die bij Natio aansluiten het zouden waarderen als hun wedstrijden ook uitgezonden werden op de Surinaamse televisie. In de middag worden er regelmatig wedstrijden vertoond uit Saoedi-Arabië met spelers in hun nadagen, terwijl competities waarin onze ambassadeurs actief zijn, worden genegeerd. Het gevolg hiervan is dat de supporters niet weten wat te verwachten van de spelers die geselecteerd worden door de bondscoach. Daarnaast doet het bestuur er goed aan om het grotere publiek te laten zien op basis van welke kwaliteiten de spelers worden geselecteerd. Laat niet alleen weten dat speler X is geselecteerd, maar maak een introductiefilmpje en presenter hem daarmee aan het publiek.

Hier en daar worden er wat opmerkingen gemaakt, als zouden de geselecteerde beroepsvoetballers niet goed genoeg zijn, omdat ze niet in de grote competities spelen. Deze opmerkingen getuigen niet alleen van een gebrek aan dankbaarheid naar de spelers toe, maar onthullen ook kortzichtigheid. Het is niet zo eenvoudig om als buitenlander door een grote club aangetrokken te worden, omdat de clubs ook de verantwoordelijkheid hebben om te helpen om de voetballers van het land in kwestie beter te maken. Niet zelden vindt de selectie plaats op basis van connecties en de nalatenschap van bijvoorbeeld de vader of oudere broer. Daarnaast kan ook niet elke speler bij een topclub onder contract staan, want het aantal plaatsen is beperkt. Niet omdat een beroepsvoetballer niet op het hoogste niveau voetbalt, wil dat zeggen dat hij minder is. Het gebeurt steeds vaker dat hoger gerangschikte clubs het in bekerduels afleggen tegen clubs die lager op de ranglijst staan. Het spreekwoord: oefening baart kunst is in deze van toepassing. Een beroepsvoetballer die vaak meerdere keren per dag traint, zal ongetwijfeld meer te bieden hebben dan een amateur die veel minder traint. Iedere profvoetballer die daadwerkelijk speelt bij zijn club en zich wil inzetten, is dus een aanwinst voor Natio.

Er zijn heel weinig spelers van Surinaamse origine die in de hoogste divisies in Europa uitkomen. Enkele van hen hebben voor Natio gekozen, omdat ze een binding hebben en graag terug willen geven aan het land van hun ouders of grootouders, hetgeen gewaardeerd moet worden. Echter zijn er ook spelers die geen binding hebben met Suriname en gewend zijn onder uitstekende condities te voetballen, dus zal er heel wat moeten gebeuren om hen te enthousiasmeren voor Natio te kiezen. Om professionele spelers de juiste behandeling te geven, heb je een professionele organisatie nodig. Vooral de overheersing van het bestuur moet teruggedrongen worden en anderzijds moet de transparantie behoorlijk opgeschroefd worden, zodat spelers weten waar ze aan toe zijn. Ruim van tevoren moet vastgesteld worden hoe hoog de premies zijn die de spelers zullen ontvangen bij het bereiken van een bepaald doel, hetgeen de motivatie behoorlijk kan opkrikken. Voorts zullen alle afspraken vastgelegd moeten worden, zodat er geen ruimte is voor willekeur.

Mireille Hoepel
Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April