Betalingsverkeer moet 'veilig, tijdig en efficient' worden
19 Mar, 16:46
foto
De governor van de CBvS, Maurice Roemer, tijdens de lancering van de Nationale Betaalraad Suriname. (Foto: René Gompers)


De problemen met het betalingsverkeer in Suriname zijn alom bekend; ATMs die vaak leeg zijn, lang wachten op geld dat overgemaakt is, het moeilijk openen of sluiten van een bankrekening, niet kunnen possen, extra kosten bij storten of lichten van cash, dat buitenlanders moeilijk of niet kunnen betalen met debit- of creditcard. Daarnaast zijn de nieuwe manieren van digitaal betalen als via een smartwatch, armband of ring en rechtstreeks met de mobiel, momenteel onmogelijk. Maandag is de Nationale Betaalraad Suriname gelanceerd; een orgaan van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) dat de autoriteit gaat adviseren hoe het betalingsverkeer “tijdig, veilig en efficient” te maken.

De Nationale Betaalraad Suriname en haar website zijn maandag in de Royal Ballroom gelanceerd. Diverse sprekers, onder wie governor Maurice Roemer en minister Stanley Raghoebarsing hebben op verschillende manieren benadrukt hoe belangrijk een “tijdig, veilig, efficiënt” betalingsverkeer is voor het land. Lokaal zaken doen en ook met buitenlandse ondernemingen wordt heel wat aantrekkelijker. Diverse groepen zoals mensen met een beperking of zij die ver in het binnenland wonen,  zullen gemakkelijker kunnen deelnemen aan het betalingsverkeer. Er is op het evenement ook uitgelegd over de uitdagingen en gevaren die met digitaal betalen komen en hoe ze het best aangepakt kunnen worden. Ondanks alle moderne technologie moet contant met cash betalen nog steeds mogelijk blijven.

“Het is goed om naar ons betalingsverkeer te kijken en ons huiswerk vlijtig te maken,” merkt Roemer op. Hij geeft aan dat de CBvS financiële stabiliteit nastreeft. “Om deze financiële stabiliteit te bereiken heeft de bank meerdere taken. Een van de taken is het bevorderen van de goede werking van het binnenlands- en buitenlands betalingsverkeer van Suriname. Om het betalingsverkeer te bevorderen kan de bank meerdere instrumenten inzetten. Een orgaan dat de vragers en aanbieders van de betaaldiensten bij elkaar brengt, zodat het betalingsverkeer kan worden geoptimaliseerd.” Dat orgaan is de Nationale Betaalraad Suriname die moet helpen om het betalingsverkeer “veilig, tijdig, efficiënt” te maken.

Roemer: Veilig omdat de infrastructuur waarover de transacties moeten worden verwerkt, veilig moeten zijn. En dat burgers en organisaties die hun betalingen verrichten overtuigd moeten zijn dat de juiste maatregelen zijn genomen om de privé gegevens veilig te stellen. Tijdig; daarmee wordt bedoelt dat transacties binnen een billijke periode moeten worden verwerkt en dat het zakenleven en de individuele burgers op een aanvaardbaar moment over hun gelden kunnen beschikken  en hier verder mee aan de slag kunnen. Efficiënt; daarmee bedoelen we een betaallandschap dat transparant is en in haar kostenstructuur doeltreffend is waardoor de samenleving ook weet waar die aan toe is.”

Jason Watkin van De Nederlandsche Bank is projectcoördinator van de Betaalraad Suriname. Hij geeft aan dat er al ruim een jaar gewerkt is aan het opzetten van het orgaan. “De Raad bestaat uit een groep mensen die is voorgedragen door de vragers en aanbieders van de betaaldiensten in Suriname. Daaronder vallen de banken, gewone consumenten, winkeliers, mensen met een beperking, het bedrijfsleven. We willen allemaal op een effective manier gaan betalen. Dit orgaan gaat advies geven aan de CBvS over hoe we in de toekomst kunnen betalen.” De Raad zal uit 15 tot 17 leden bestaan. De eerste vergadering is in april.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April