Met bezoek vicepresident relatie met Wereldbank verstevigd
19 Mar, 00:00
foto
Het bezoek van vicepresident Carlos Felipe Jaramillode van de Wereldbank aan Suriname is een mijlpaal. Hij en president Chan Santokhi praten over de 'next level'. (Foto: René Gompers)


De Regional vicepresident van de Wereldbank, Carlos Felipe Jaramillo, is op werkbezoek geweest bij president Chan Santokhi. Met zijn komst wordt benadrukt dat de relatie tussen de Wereldbank en Suriname een goede is en naar de “next level” gaat, delen de topman en Santokhi mee. Het instituut is onder de indruk van hoe het land zich uit de financiële crisis werkt en de economie heeft gestabiliseerd. De Wereldbank biedt nog meer hulp aan en geeft Suriname toegang tot de fondsen van de International Development Associaton (IDA). Als het proces om lid te worden van IDA goed wordt afgerond, kan het land rekenen op een lange termijn zachte lening van alvast US$ 22.5 miljoen.

Santokhi en Jaramillo hebben maandag op het Kabinet van de President, enkele verklaringen gegeven over het bezoek. Het is een mijlpaal in de relatie tussen de regering en de Wereldbank, wordt er aangegeven; het is de eerste keer dat de regionale vicepresident het land heeft aangedaan. De Wereldbank financiert al een aantal projecten in het land dat te maken heeft met infrastructuur en het ondernemerschap, zoals het opschonen van het Saramaccakanaal en gunstige leningen voor kleine tot middelgrote ondernemers om de productie te verhogen.

Jaramillo: “Mijn bezoek is ook om de steun van de Wereldbank aan Suriname naar de ‘next level’ te brengen. Daarom is de belangrijkste mededeling vandaag; We zijn blij dat Suriname toegang wordt verleent tot de concessionele arm van de Wereldbank, de IDA.”

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning licht toe: “De IDA is een van de agentschappen van de Wereldbank en is toegankelijk voor de landen in kwetsbare posities. Meestal waren dat eilandstaten of kleine staten met grote risico’s. Ons land is dat. We hebben voor IDA een aanvraag gedaan en het is in behandeling voor goedkeuring. Op het moment dat de goedkeuring komt -we verwachten in juli- betekent het dat voor het eerste jaar US$ 22,5 miljoen tegen hele zachte voorwaarden beschikbaar is.” Het gaat om ‘concessionele’ leningen: leningen met een lange looptijd met hele lage rentes.

President Santokhi heeft aangegeven dat het geld gebruikt zal worden voor de gemeenschap. Het is meer dan tijd dat de samenleving de stabiliteit van de economie gaat ervaren, heeft hij benadrukt.
De Wereldbank is goed gestemd over de verrichtingen van de regering deelt Jaramillo mee: “We zijn onder de indruk over hoe Suriname geleidelijk aan uit de schuldencrisis komt. Er zijn veel goede beslissingen genomen. Moeilijke besluiten, soms pijnlijk, maar noodzakelijk om de situatie onder controle te brengen en de economie te stabiliseren.” De Wereldbank gaat op diverse manieren blijven bijdragen aan het stabiel houden van de economie, vooral op het gebied van milieu.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April