Column: Sneeuwbaleffect
21 Dec, 00:59
foto
Illustratie: concacaf.com


De prestatie van landskampioen Robinhood kan zorgen voor een sneeuwbaleffect bij clubvoetbal in Suriname. De rood-groene formatie is met een amateurstatus doorgedrongen tot select voetbalgezelschap: Concacaf Champions Cup. In mijn column ‘Club World Cup’ van maart 2022, wees ik reeds op de mogelijkheid voor Surinaamse clubs om zich te plaatsen voor de Concacaf Champions Cup. De opzet die aanvankelijk erg onaantrekkelijk was voor clubs uit kleinere landen, omdat het clubs uit landen als Mexico en de VSA zwaar bevoordeelde, zou namelijk een behoorlijke aanpassing ondergaan. Waren er voorheen 16 plaatsen beschikbaar, vanaf het seizoen 2023/24 zouden er via twee regionale bekercompetities maar liefst 50 plaatsen beschikbaar zijn.

Robinhood heeft na haar degradatie, geleidelijk aan veranderingen doorgevoerd op organisatorisch vlak, waardoor de club nu reeds een modelvereniging kan worden genoemd. Natuurlijk is het nog niet wat het wezen moet, maar het is overduidelijk dat er een transformatie gaande is, die toe te juichen valt. Natuurlijk moet het voorrecht dat de hoofdtrainer van Robinhood heeft om te leren van de bondscoach, niet gebagatelliseerd worden, maar het vereist de juiste opstelling van alle betrokkenen om daar munt uit te slaan. Onder de eerste professionele trainer van Surinaamse origine heeft een lokale trainer ook het voorrecht gehad om kennis op te doen. Echter was zijn samenwerking met een topclub hier te lande, teleurstellend. De bereidheid om tekortkomingen te erkennen en de verbeterpunten aan te pakken, is dus niet vanzelfsprekend.

Nu het Surinaamse clubvoetbal transformeert naar de Suriname Major League (SML), zullen de clubs die aan deze competitie meedoen, van meet af aan plaatsing voor de Concacaf Champions Cup als doel moeten hebben. Het moet niet langer enkel gaan om het landskampioenschap en deelname aan een regionale competitie. Alle betrokkenen moeten weten wat het doel en hun rol is. Dat houdt in dat er vooral op organisatorisch vlak veel zal moeten veranderen. Verenigingen zullen met deskundig kader, als bedrijven geleid moeten worden. Hoewel niet alle coaches het voorrecht hebben om mee te lopen, valt er zeker meer te halen uit de samenwerking met de bondscoach. Wat zeker ook kan bijdragen aan de juiste houding, is het uitnodigen van de Rood-groene rolmodellen om hun ervaring te delen met voetballers van de andere clubs.

Robinhood zal over enkele maanden haar opwachting maken in de achtste finales van de Concacaf Champions Cup, met als inzet plaatsing voor de Club World Cup, want elke voetballer streeft ernaar om op het hoogste niveau te acteren. Ook al zullen er clubs erbij zijn met een miljoenenbegroting in US$, een wedstrijd wordt beslist op de grasmat en de vorm van de dag is dan bepalend. Ongeacht het resultaat in de Concacaf Champions Cup, kunnen alle betrokkenen bij dit Rood-groene succes met opgeheven hoofden het strijdtoneel verlaten. De overige clubs in de SML zullen zowel op organisatorisch als sportief vlak verbeteringen moeten aanbrengen en samen met Robinhood ervoor moeten zorgen dat er steeds een vertegenwoordiger is in de Concacaf Champions Cup. De tijd van enkel meedoen is voorbij.

Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March