De hele wereld is ÉÉN familie
20 Jun, 08:38
foto
Het thema van de VN voor de Internationale Yoga Dag: de hele wereld één familie.


In het jaar 2015 werd door de Verenigde Naties de datum van 21 juni uitgeroepen tot Internationale Yoga Dag. Sedertdien vinden ieder jaar wereldwijd op die dag diverse yoga-gerelateerde evenementen plaats. Dit jaar is het thema Vasudhaiva Kutumbakam. Dit is een oude Sanskriet-uitdrukking die betekent De wereld is één familie.

In de oude heilige Vedische Geschriften met name de Bhagavad Gita wordt helder uitgelegd dat alle mensen individuele zielen zijn in hun oorspronkelijke spirituele vorm. Alle individuele zielen zijn als het ware net kleine spirituele vonkjes, die voortkomen uit het Ene Goddelijk vuur. In de Vedische literatuur wordt er verder gesproken over de Goddelijke regelgeving van karma en reïncarnatie.

Karma en reïncarnatie zijn heel nauw verbonden aan elkaar. Bij karma gaat het simpel uitgelegd om het principe van wat je zaait, zul je oogsten en bij reïncarnatie komt het erop neer dat je weer geboorte zal moeten nemen om te kunnen oogsten wat je hebt gezaaid. Het levend wezen heeft sinds onheuglijke tijden door het misbruiken van zijn vrije wil ervoor gekozen om onafhankelijk van God te willen genieten en is daardoor verstrikt geraakt in een eeuwige cyclus van geboorte en dood in de tijdelijke materiële wereld. Eenieder die geboorte neemt in deze tijdelijke wereld zal keer op keer de vier vormen van ellende moeten ondergaan namelijk geboorte, ouderdom, ziekte en dood. Het levend wezen krijgt op basis van zijn handelingen in dit leven en vorige levens een bepaald fysiek lichaam toegekend om zijn karmische schuld af te lossen. Dit kunnen lichamen van bijvoorbeeld virussen, bacteriën, insecten, dieren en mensen zijn.

Een mens onderscheidt zich van de rest, omdat de mens een vrije wil heeft om bepaalde keuzes te maken. De mens heeft een keuze om iets te doen of iets niet te doen. In het dierenrijk is het gedrag grotendeels gestoeld op de driften en impulsen van de zintuigen en zijn die handelingen minimaal onderhevig aan de karmische regelgeving van de Almachtige. Een menselijke geboorte is daarom zeer zeldzaam en uniek, omdat je met dit lichaam verlost kunt raken uit de eeuwige cyclus van geboorte en dood. Wanneer het hart van de mens geleidelijk aan zuivert door het praktiseren van zuivere yoga en uiteindelijk geneest van de ziekte van het ego-bewustzijn, wordt de ziel bevrijd uit deze cyclus van geboorte en dood.

We zijn allemaal bewuste en levende wezens bestaande uit eeuwigheid, kennis en gelukzaligheid. Dit is namelijk de aard van onze ziel. Door alle verleidingen, tijdelijke schijnverlangens van de geest en illusies die deze wereld met zich meebrengt realiseren en herinneren we ons dit niet meer. Onze ziel hoort thuis in de eeuwige spirituele wereld en niet in deze tijdelijke materiële wereld. Deze tijdelijke materiële wereld is slechts een gedeeltelijke reflectie van de eeuwige spirituele wereld. Dit is in essentie de hele filosofie van alle bonafide yoga literatuur.

De mensheid heeft de potentie om zichzelf te verheffen naar een hoger geestelijk niveau, maar dit vereist discipline, geestelijke educatie en een sterke wilskracht. Laten we daarom gezamenlijk elke dag blijven werken om onszelf geestelijk te verheffen, zodat we de eenheid in onze verscheidenheid realiseren en daadwerkelijk leven als één liefdevolle familie op deze mooie planeet. Ik wens de gehele Surinaamse samenleving oftewel mijn familie een gezegende en vreugdevolle internationale yoga dag toe.

Voor diegene in wie Liefde woont, is de hele wereld ÉÉN familie  –Buddha-

Reguillo Hira

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May