Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen
13 Feb 2023, 10:50
foto


Jawel, u heeft het goed gelezen dat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot. Misschien kunnen we het gezegde liever in de vorm van een vraag stellen: Waarom stoten wij ons allemaal steeds aan dezelfde steen? Wij willen niet onvriendelijk overkomen, maar hebben de bedoeling u allen iets voor te houden, niet alleen in het belang van de huidige generatie, maar ook van de toekomstige generaties.

De kern van de zaak is dat wij zo gauw als mogelijk uit de armoede willen komen en iedereen moet zijn of haar bijdrage leveren aan een goed beleid, dat de duurzame economische en sociale ontwikkeling garandeert en niemand moet dit beleid frustreren. De olie- en gassector zou een van de belangrijkste oplossingen zijn. Helaas lijkt het op een fata morgana.

Allereerst zouden wij de lezers van dit artikel willen aanbevelen ons artikel getiteld Wat is de reden van uitstel FID door TotalEnergies? te lezen. De hoop van de regering en de totale bevolking dat omstreeks het midden van dit jaar de FID zal worden genomen, is als een bom de bodem ingeslagen door de bekendmaking van TotalEnergies dat dit jaar geen besluit zal worden genomen over de ontwikkeling van Blok 58. We hebben begrepen dat er eerst twee of drie verkenningsboringen moeten worden uitgevoerd teneinde te kunnen vaststellen of de vondsten groot genoeg zijn om de commerciële haalbaarheid voor de verdere productie te rechtvaardigen.

Starnieuws maakte de opmerking dat deze beslissing al vijf keren is uitgesteld. Wij citeren: ’Deze FID zou volgens de Production Sharing Agreement (PSA) per eind 2021 beschikbaar komen, waarna de planning voor de eerste olieproductie in 2025 zou plaatsvinden. Vervolgens werd het besluit verschoven naar het eerste kwartaal 2022, daarna naar het tweede kwartaal om verder te gaan naar het derde kwartaal 2022. In oktober vorig jaar kondigde het Franse bedrijf aan dat het besluit in mei 2023 zou worden genomen. En nu heeft het aangegeven dat de FID dit jaar niet meer zal plaatsvinden.’

De cruciale vraag die Staatsolie moet beantwoorden is waarom zij op grond van de PSA, TotalEnergies niet heeft gedwongen om zich aan de overeenkomst te houden (uiterlijk eind 2021 de FID te nemen), en steeds geaccepteerd heeft om aan het lijntje gehouden te worden. De appraisal-boringen hadden zeker in 2020, hetzelfde jaar waarin de olie is gevonden, moeten plaatsvinden en niet nu pas na aandringen van de president. 

En als er inderdaad gegronde redenen op schrift waren om de appraisal-boringen in 2020 aan te houden en niet uit te voeren, was het dan niet verstandig geweest als Staatsolie een onafhankelijke consultant benaderde voor een second opinion of meent ze zelf de expertise te bezitten om de activiteiten van TotalEnergies te kunnen beoordelen? Het zijn allemaal vragen waarbij de gemeenschap recht op antwoorden heeft.

Hoe kunnen we allemaal voorkomen dat hetzelfde verhaal zich weer voordoet met andere oliemaatschappijen? In ons vorige artikel hebben wij al een advies aan de regering gegeven, dat wij nu weer herhalen: Regering en Staatsolie moeten een vooruitziende blik hebben.

Vanaf de eerste olievondsten in januari 2020 zou de regering samen met Staatsolie een sterk team van deskundigen moeten samenstellen om het hele proces vanaf de exploratie tot en met de productie en export van de koolwaterstoffen (olie en gas) te monitoren en ervoor te zorgen dat juiste beslissingen tijdig worden genomen om de voortgang van alle activiteiten te waarborgen, ter bereiking van het productiedoel van 2025.

Blijkens de mededeling van de CEO van Staatsolie zou in de loop van dit jaar een grote delegatie van Petronas in Suriname aankomen om over hun grote gasvondsten te praten. Nu is het momentum aangebroken voor de president om de voorgestelde commissie samen te stellen ter monitoring van het hele proces van exploratie, productie, verwerking en export van de gasvoorkomens.

Uit een van de dagbladen citeren we het volgende:
Gas geen prioriteit voor Staatsolie
Het in productie brengen van gasvoorraden voor de Surinaamse kust heeft geen prioriteit bij Staatsolie. De ontwikkeling van de aardoliereserves is waar het staatsbedrijf en buitenlandse partners momenteel op focussen. Dit komt erop neer dat de plannen van het bedrijf en de regering niet helemaal synchroon met elkaar lopen. Immers, president Chandrikapersad Santokhi heeft bij diverse gelegenheden – het meest recent bij de lancering van het diepwaterhavenproject in Nickerie – aangegeven dat de regering alles op alles zet om binnen de kortste keren de gasproductie van de grond te krijgen. Het staatshoofd droomt zelfs van een gaspijplijn vanuit Suriname naar Noord-Brazilië.

Of moeten wij weer alles overlaten aan Staatsolie, om straks weer tegen dezelfde steen te stoten?

Een slotopmerking:
In ons artikel Is het Kabalebo Hydro Power Project nog actueel? verschenen op het internet schreven wij:
Regeren is vooruitzien luidt het bekende adagium. Welnu, in the worst case scenario als de FID niet wordt genomen, wat voor alternatief heeft SU?

Drs. Johan J.F. Tjang-A-Sjin;
E-mail: johan@tjang-a-sjin.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May