Japanse premier: Land op de rand dalend geboortecijfer
23 Jan, 18:52
foto
Japan heeft vorig jaar naar schatting minder dan 800.000 geboorten gehad, tegen meer dan twee miljoen per jaar in de jaren zeventig. (Foto: AFP)


De Japanse premier zegt dat zijn land op het punt staat niet meer als samenleving te functioneren vanwege het dalende geboortecijfer. Fumio Kishida zei dat het een geval van 'nu of nooit' was.

Japan - 125 miljoen inwoners - heeft vorig jaar naar schatting minder dan 800.000 geboorten gehad. In de jaren zeventig was dat meer dan twee miljoen.

In veel landen dalen de geboortecijfers, ook in de buurlanden van Japan.

Maar het probleem is vooral acuut in Japan, aangezien de levensverwachting de afgelopen decennia is gestegen, wat betekent dat er een groeiend aantal ouderen is en een afnemend aantal werknemers om hen te ondersteunen.

Volgens gegevens van de Wereldbank heeft Japan nu 's werelds op een na hoogste percentage mensen van 65 jaar en ouder - ongeveer 28% - na het kleine staatje Monaco.

"Japan staat op het punt of we als samenleving kunnen blijven functioneren", zei Kishida tegen wetgevers. "Het onder de aandacht brengen van beleid ten aanzien van kinderen en opvoeding is een zaak die niet kan wachten en niet kan worden uitgesteld."

Hij zei dat hij uiteindelijk wil dat de regering haar uitgaven aan kindgerelateerde programma's verdubbelt. In april zal een nieuwe overheidsinstantie worden opgericht om zich op de kwestie te concentreren, voegde hij eraan toe.

Japanse regeringen hebben echter eerder geprobeerd soortgelijke strategieën te promoten, zonder succes.

In 2020 voorspelden onderzoekers dat de Japanse bevolking zou dalen van een piek van 128 miljoen in 2017 tot minder dan 53 miljoen tegen het einde van de eeuw.

Japan is ondanks enkele versoepelingen doorgegaan met het implementeren van strikte immigratiewetten, maar sommige experts zeggen nu dat de regels verder moeten worden versoepeld om de vergrijzende samenleving aan te pakken.

Dalende geboortecijfers worden veroorzaakt door een reeks factoren, waaronder stijgende kosten van levensonderhoud, meer vrouwen in onderwijs en werk, evenals betere toegang tot anticonceptie, waardoor vrouwen ervoor kiezen om minder kinderen te krijgen.

Vorige week meldde China de eerste bevolkingsdaling in 60 jaar.
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November