Assembleeleden willen ook urgente wijziging kiesstelsel
12 Jan 2023, 06:47
foto
Serena Muntslag-Essed


Tijdens de mastersessie met Assembleeleden van diverse politieke partijen woensdag, is gebleken dat eenieder het er eens over is dat de aanpassing van het kiesstelsel urgent moet gebeuren. Er is gediscussieerd over verschillende modellen om het kiesstelsel aan te passen. De Assembleeleden zullen met hun partijen de voorstellen bespreken. Serena Muntslag-Essed een van de initiatiefnemers die trekt aan de aanpassing van het kiesstelsel zegt aan Starnieuws dat het niet om een geheimzinnige operatie gaat in achterkamers, maar dat er intensief dialoog plaatsvindt.

Er wordt volgens Muntslag-Essed met elkaar gediscussieerd, opdat er een draagvlak ontstaat voor een conceptwet. Deze moet zo breed mogelijk gedragen worden. De modellen die gepresenteerd worden hebben hun voor- en nadelen. Daarom is dialoog nodig, waarna de Assembleeleden kunnen terugkoppelen met hun partijen. Tijdens de mastersessie waren Assembleeleden van alle politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in het parlement, aanwezig.

Muntslag-Essed zegt dat er een constructieve discussie is gevoerd over de gepresenteerde modellen. De discussie wordt gevoerd omdat het noodzakelijk is dat er consensus wordt bereikt voor de wijziging van de Kiesregeling. Dit is nodig nadat het Constitutioneel Hof zich heeft uitgesproken over artikel 9 en 24 van de Kiesregeling. Deze zijn in strijd met de grondwet en internationale verdragen. De aanpassing moet leiden tot een rechtvaardig systeem waarbij er een nieuwe zetelverdeling komt per district.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May