Mastersessie voor Assembleeleden over wijziging kiesstelsel
11 Jan 2023, 06:50
foto


Er begint beweging te komen over de wijziging van het kiesstelsel. Vandaag wordt er een mastersessie gehouden voor Assembleeleden van diverse politieke partijen. Doel van deze vertrouwelijke sessie is 'realisatie van een raamwerk voor een initiatiefwetsvoorstel wijziging kiesstelsel'. In haar huishoudelijke vergadering zal De Nationale Assemblee een commissie benoemen om de uitspraak van het Constitutioneel Hof te bestuderen. Eerder heeft ook de regering een commissie benoemd onder leiding van Hans Lim A Po Jr.

Tijdens de mastersessie die vandaag wordt gehouden voor deskundige advies en toelichting aanwezig, Jules Ajodhia,  Jules Wijdenbosch, Lothar Boksteen, Hans Breeveld, Hugo Fernandes Mendes en Serena Muntslag-Essed. Er is bereidheid  te komen tot een voorstel vanuit De Nationale Assemblee dat draagvlak heeft voor een gekwalificeerde meerderheid. Er zijn drietal mogelijkheden die bespreekbaar lijken en als basis kunnen dienen voor effectief dialoog.

Het doel van deze mastersessie is om te komen tot een voorstel als hoofdrichting. Het meerderheidsvoorstel zal onmiddellijk na de sessie worden uitgewerkt zodat het na bewerking door wetgevingsjuristen als initiatief van meerdere partijen kan worden ingediend in het parlement. De organisatoren van de mastersessie vragen vertrouwelijkheid van de deelnemers zodat "de broedende kip niet gestoord mag worden".

De jurist Jennifer van Dijk-Silos heeft publiekelijk een aanzet gegeven om te komen tot wijziging van de grondwet en het kiesstelsel. Het valt haar ook op dat, vooral politieke partijen, zich niet volledig kunnen losmaken van het oude systeem en daardoor allerlei ideeën hebben hoe toch vast te houden aan het huidige systeem.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May