Massaal protest in Parijs tegen inflatie en klimaatcrisis
16 Oct 2022, 20:47
foto
Demonstranten nemen zondag deel aan een protest van de Nieuwe Ecologische en Sociale Volksunie (NUPES), een coalitie van linkse en groene partijen, tegen de stijgende inflatie en wat zij een gebrek aan regeringsactie noemen om de klimaatverandering te bestrijden. (Foto: Reuters)


Tienduizenden demonstranten marcheerden in Parijs. Ze uiten hun groeiende opstandigheid en woede over inflatie. Een raffinaderijstaking die al drie weken duurt veroorzaakt brandstoftekorten in heel Frankrijk.

De demonstratie tegen de stijgende kosten van levensonderhoud op zondag werd bijeengeroepen door de linkse politieke oppositie en geleid door het hoofd van de France Unbowed-partij, Jean-Luc Melenchon. Het was een uiting van woede tegen de bijtende stijgende prijzen en om de druk op de regering van president Emmanuel Macron op te voeren.

De organisatoren noemden het een "mars tegen de hoge kosten van levensonderhoud en klimaatinactiviteit". Ze riepen niet alleen op tot massale investeringen in de strijd tegen de klimaatcrisis, maar eisten ook noodmaatregelen tegen hoge prijzen, waaronder bevriezing van de kosten van energie, essentiële goederen en huur, en hogere belastingheffing op onverwachte winsten door bedrijven.

Sommige demonstranten droegen gele fluorescerende vesten, het symbool van vaak gewelddadige anti-regeringsprotesten in 2018 die Macrons pro-zakelijke centristische regering schokten. Tegenstanders van Macron hopen voort te bouwen op het momentum dat is ontstaan ​​door de impasse in de raffinaderij die eind september begon.

Transportstakingen die dinsdag zijn aangekondigd, dreigen samen te vallen met loonstakingen die brandstofraffinaderijen en -depots al hebben gehinderd, waardoor chronische benzinetekorten ontstaan. Miljoenen arbeiders en andere automobilisten die afhankelijk zijn van hun voertuigen, vormden gigantische rijen  bij benzinestations.

"We krijgen een week zoals we die niet vaak zien", zei Melenchon vanaf een vrachtwagen midden in de menigte. "Alles komt samen. We beginnen het met deze mars, wat een enorm succes is."

De organisatoren zeiden dat 140.000 mensen de rally van zondag bijwoonden. Eerder had de politie voorspeld dat er zo'n 30.000 mensen aanwezig zouden zijn.

'Opgewonden en moe'
Aan de zijde van Melenchon demonstreerde de Franse auteur Annie Ernaux, die dit jaar de Nobelprijs voor literatuur won. Melenchon zei dat het leiderschap van Macron Frankrijk in een "chaos" stort.

De regering van Macron zit in het defensief in het parlement, waar ze in juni haar meerderheid verloor bij de parlementsverkiezingen. Dat maakt het voor zijn centristische alliantie veel moeilijker om zijn binnenlandse agenda uit te voeren tegen versterkte tegenstanders. De parlementaire discussie over het begrotingsplan van de regering voor volgend jaar blijkt bijzonder moeilijk.

Verschillende Franse vakbonden, maar niet allemaal, hebben dinsdag een nationale stakingsdag aangekondigd die naar verwachting gevolgen zal hebben voor het wegvervoer, de treinen en de publieke sector.

De stakingen en protesten worden nauwlettend gevolgd door de regering, die de komende maanden een zeer controversiële wijziging van het pensioenstelsel wil doorvoeren.

Macron, die in april herverkozen werd, heeft beloofd de pensioengerechtigde leeftijd terug te brengen van 62, met de hervorming gepland voor het einde van de winter.

"Ik maak me echt zorgen", zei een wetgever van een regeringspartij op voorwaarde van anonimiteit. "We moeten een route vinden tussen de noodzaak van hervormingen en het feit dat mensen woedend en moe zijn."

'Onaanvaardbaar'

Vier van de zeven Franse raffinaderijen – allemaal behorend tot de in Parijs gevestigde energiegroep TotalEnergies – bleven zondag geblokkeerd.

Het Franse bedrijf maakte vrijdag bekend dat het een loonovereenkomst heeft gesloten met de twee grootste vakbonden die het personeel van zijn raffinaderijen vertegenwoordigen, waardoor de hoop wordt gewekt dat er een einde komt aan de impasse. Maar de hardline CGT-vakbond heeft geweigerd het te accepteren, en haar leden blijven piketlijnen handhaven.

Minister van Begroting, Gabriel Attal, hekelde de voortzetting van de staking op zondag als "onaanvaardbaar", terwijl bedrijfslobbygroep Medef zei dat "150 mensen" het land "gijzelden".

"Natuurlijk is er een stakingsrecht, maar op een gegeven moment moet het land kunnen werken", zei Attal tegen Franse media.

Het personeel van twee andere raffinaderijen die eigendom zijn van de Amerikaanse groep Esso-ExxonMobil is eind vorige week weer aan het werk gegaan, maar de operaties daar zullen minstens twee weken nodig hebben om weer normaal te worden, aldus het bedrijf.

Ongeveer een derde van de tankstations in het hele land heeft bevoorradingsproblemen, waardoor chauffeurs vaak uren wachten om te tanken.

Veel bedrijven hebben bezuinigd op reizen en leveringen, terwijl zelfs voertuigen voor hulpdiensten met tekorten worden geconfronteerd.

De enorme winsten die energiegroepen maken met recordbrandstofprijzen hebben geleid tot enige sympathie voor werknemers die aandringen op hogere lonen. Maar een peiling door de BVA-enquêtegroep die vrijdag werd vrijgegeven, suggereerde dat slechts 37 procent van de mensen de stakingen steunde.

De protestmars van zondag door Parijs werd bijeengeroepen door de partij van Melenchon en wordt gesteund door haar coalitiebondgenoten – de Groenen, Socialisten en Communisten.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May