Ecuador: Regering overstag, verlaagt benzineprijzen
27 Jun 2022, 22:28
foto
Demonstranten kijken naar een met prikkeldraad bedekte barricade in Quito, Ecuador, terwijl de protesten voortduren te midden van een patstelling tussen de regering van president Guillermo Lasso en grotendeels inheemse demonstranten die onder meer lagere brandstof- en voedselprijzen eisen. (Foto: Reuters)


De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso heeft zondag aangekondigd dat hij de prijzen voor benzine en diesel met 10 cent per gallon zou verlagen. Het is de jongste concessie die hij doet in een poging een einde te maken aan bijna twee weken van anti-regeringsprotesten waarbij ten minste zes mensen zijn doodgegaan.

De soms gewelddadige demonstraties van grotendeels inheemse demonstranten die onder meer lagere brandstof- en voedselprijzen eisten, begonnen op 13 juni en hebben de olieproductie van Ecuador verlaagd.

Lasso, wiens vijandige relatie met de nationale vergadering tijdens de protesten is verslechterd, had al veiligheidsmaatregelen ingetrokken en gesubsidieerde meststoffen en schuldkwijtschelding aangekondigd, en zijn regering ontmoette dit weekend inheemse groepen. De leider van de inheemse organisatie CONAIE, Leonidas Iza, had eerder op zondag de benzineprijzen en andere problemen gemarkeerd als nog niet opgelost en beloofde de demonstraties voort te zetten, totdat ze waren opgelost.

"Iedereen vindt dat gasprijzen de hoeksteen zijn geworden van het in stand houden van het conflict en hoewel we als regering heel duidelijk zijn dat deze factor niet de oorzaak is van de problemen van Ecuador, moeten we denken aan het algemeen welzijn en de vrede van de burgers", zei Lasso. "Ik heb besloten de prijs van extra benzine en Ecopais (benzine) te verlagen met 10 cent per gallon en ook van diesel met 10 cent per gallon."

Lasso bevroor in oktober vorig jaar de prijzen voor extra benzine op US$ 2,55 per gallon en diesel op US$ 1,90 per gallon, waarmee een eerste reeks protesten op gang kwam. Extra benzine kost nu US$ 2,45 per gallon, terwijl diesel US$ 1,80 kost, beide nog steeds hoger dan CONAIE had gevraagd.

De olieproductie van Ecuador is met meer dan de helft gedaald als gevolg van wegblokkades en vandalisme in verband met de protesten, zei het ministerie van Energie eerder. "De olieproductie bevindt zich op een kritiek niveau. Vandaag laten de cijfers een reductie van meer dan 50% zien", aldus het ministerie in een verklaring. "In 14 dagen van demonstraties is US$ 120 miljoen die de Ecuadoraanse staat normaal ontvangt, weggevallen." Vandalisme, de overname van oliebronnen en wegafsluitingen hebben het transport van noodzakelijke voorraden verhinderd, aldus het ministerie.

Vóór de protesten bedroeg de olieproductie ongeveer 520.000 vaten per dag.

De openbare oliesector, particuliere producenten van bloemen en zuivelproducten, toerisme en andere bedrijven hebben ongeveer US$ 500 miljoen verloren, aldus het ministerie van Productie. Inwoners van Quito hebben geklaagd over producttekorten en Lasso zei eerder op zondag dat ziekenhuizen in de stad Cuenca een zuurstoftekort hadden.

CONAIE heeft vijf doden van demonstranten geteld, terwijl de regering zegt dat vier burgers zijn omgekomen tijdens protesten en twee stierven in ambulances die vertraging hadden opgelopen door blokkades.

Wetgevers bleven zondag debatteren over een poging om Lasso uit zijn ambt te verwijderen, hoewel het erop lijkt dat oppositiegroepen niet de nodige steun hebben om dat te doen.
Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October