Summit of Americas richt zich op vijf beleidsgebieden
06 Jun 2022, 22:32
foto


President Chan Santokhi is een van de ruim 25 staatshoofden en regeringsleiders die van 8 tot en met 10 juni deel zullen nemen aan de negende Summit of the Americas in Los Angeles. Zij zullen zich buigen over vijf beleidsgebieden. Het gaat om democratisch bestuur, digitale transformatie, gezondheidszorg, duurzame groene toekomst en het komen tot versnelling van de schone energie transitie. Naast overheidsdelegaties is er brede participatie vanuit de private sector, de burgermaatschappij en vele internationale organisaties en waarnemers.

De summit is de grootste bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van Noord-, Zuid-, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Vanaf Argentinië in het zuiden tot en met Canada in het noorden telt Amerika 35 onafhankelijke landen. Deze landen hebben ook allemaal het verdrag tot oprichting van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) geratificeerd.

In 1994 heeft de Verenigde Staten het initiatief genomen om te komen tot de Summit of the Americas, waarvoor de staatshoofden worden uitgenodigd. Inmiddels zijn er acht Summits gehouden, meestal een per drie jaar. De OAS treedt op als het technisch secretariaat van elke Summit, terwijl het gastland verantwoordelijk is voor de uitnodigingen en de organisatie. Omdat de besluiten genomen worden op het niveau van staatshoofden, zijn deze besluiten richtinggevend geworden voor het werk van de OAS.

Elke summit heeft een speciaal thema, dat meestal een goede reflectie is van de problematiek waarmee de landen geconfronteerd worden. De komende summit staat in het teken van Bouwen aan een duurzame, veerkrachtige en rechtvaardige toekomst (Building a sustainable, resilient en equitable future). Door de Covid-19-pandemie is veerkracht van de economie en van de samenleving, erg belangrijk. Ook zijn vanwege Covid de verhoudingen tussen arm en rijk schever getrokken, zodat een eerlijke en meer gelijkwaardige verdeling van inkomen van belang is. Daarnaast dienen oplossingen duurzaam te zijn, hetgeen mede te maken heeft met de bedreigingen vanwege klimaatverandering.

Voorbereidingsgroep
Er is een speciale groep die zich bezighoudt met de inhoudelijke aspecten, Summit Implementation Review Group (SIRG). In deze groep zijn alle landen vertegenwoordigd en elk land heeft een nationale coördinator. In de meeste landen is het ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor de voorbereidingen van de Summit. Dat geldt ook voor Suriname, waar de directeur van het ministerie samen met haar deskundigen en de Surinaamse ambassade in Washington, actief bezig is, meldt de Communicatiedienst Suriname. De SIRG is al vele maanden bezig met (virtuele) vergaderingen in vijf werkgroepen om besluiten (resoluties) voor te bereiden. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan deze voorbereidingen. Hiertoe zijn er van alle deelnemende landen al vertegenwoordigers naar Los Angeles gereisd. Op 8 juni zullen de ministers van Buitenlandse Zaken de resoluties op hun niveau afwikkelen.

Vijf beleidsgebieden
De vijf resoluties waar de SIRG zich over buigt, en waar de komende week over gesproken zal worden, zijn:
1. Een Inter-Amerikaans actieplan voor democratisch bestuur.
2. Een regionale agenda voor digitale transformatie.
3. Een actieplan voor Gezondheidszorg en Veerkracht in de Amerika’s.
4. Een resolutie over duurzame groene toekomst.
5. Het komen tot versnelling van de Schone Energie Transitie.

Andere issues
De Summit is het belangrijkste forum waar het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten naar de regio toe gestalte moet krijgen. Omdat de VS de gastheer is, wordt er een extra initiatief van het land verwacht. Daar komt bij dat met name vanuit de Caricom-landen is aangegeven dat het Caribisch gebied met een aantal dringende issues zit die aandacht behoeven. Het gaat daarbij met name om klimaatverandering, hoge energieprijzen en hoge voedselprijzen. Het moeizame economisch herstel na de Covid-pandemie speelt daarbij zeker een belangrijke rol. Voor de VS zelf en de Midden-Amerikaanse landen vormt de aanhoudende migratie een vraagstuk dat oplossing behoeft onder meer door meer economische ontwikkeling in de emigratielanden te stimuleren. 

De vicepresident van de VS, Kamala Harris, is belast met de aanpak van het migratievraagstuk. Vanuit haar bureau is er de laatste weken hard gewerkt aan een voorstel dat de VS op tafel zal leggen. Tot het pakket aan maatregelen dat de VS wellicht zal voorstellen, behoort ook de aanpak van de klimaatverandering en energie.
Er zijn genoeg vraagstukken die op tafel liggen en waar de staatshoofden en regeringsleiders zich over zullen buigen. Het zijn vraagstukken die voor elk land belangrijk zijn en dat is ook de belangrijkste reden waarom de meeste landen op het hoogste niveau aanwezig zullen zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May