'Bombogenesis' sneeuwstorm bedekt Amerikaanse oostkust
29 Jan 2022, 20:49
foto
Sneeuwstorm-omstandigheden werden zaterdagochtend al gevoeld in Boston. (Getty Images)


De oostkust van de VS krimpt ineen nu een grote sneeuwstorm de regio voor het eerst in vier jaar treft. In sommige gebieden wordt zware sneeuwval en orkaankracht voorspeld, waarbij vijf deelstaten noodsituaties afkondigen voor de komst van de storm.

Experts waarschuwen voor "historische" sneeuwval op sommige plaatsen en voor de kust zijn waarschuwingen voor overstromingen afgegeven. Meer dan 80.000 huishoudens in Massachusetts hadden zaterdagochtend te maken met stroomstoringen.

Voorspellers zeggen dat er een kans is dat de storm, bekend als een Nor'easter, het gebied rond Boston zal bedekken met tot 61 cm sneeuw. Het huidige record van 70 cm binnen 24 uur werd in 2003 gevestigd.

Meer dan 5.000 Amerikaanse vluchten zijn dit weekend ook geannuleerd vanwege weersomstandigheden.

Experts zeggen dat de storm bombogenese zal ondergaan, wat betekent dat koudere lucht zich naar verwachting zal vermengen met warmere zeelucht, wat zal leiden tot een snelle daling van de atmosferische druk. Het proces leidt tot een zogenaamde bomcycloon.

"Reizen moet worden beperkt tot alleen noodgevallen", waarschuwde de National Weather Service (NWS) in Boston. "Als je moet reizen, zorg dan dat je een winteroverlevingspakket bij je hebt. Als je strandt, blijf dan bij je voertuig."

De krachtige storm begon de kust van het land vanmorgen vroeg te raken met centimeters sneeuwval die al een aantal deelstaten bedekte.

Bryce Williams, een meteoroloog in de deelstaat, vertelde de New York Times dat de zwaarste zaterdagavond daar zou toeslaan voordat de omstandigheden in het weekend opklaren. "Als je niet op pad hoeft, proberen we te zeggen: blijf thuis tot zondag", zei hij tegen de krant.

Een arbeider ruimt sneeuw op op Times Square. Ambtenaren in New York hebben mensen gezegd thuis te blijven en de storm af te wachten. (Foto: Reuters)

Volgens de NWS en Accuweather wordt verwacht dat de wind zal toenemen en mogelijk snelheden op orkaanniveau zal bereiken. In het hele noordoosten is een sneeuwstormwaarschuwing afgegeven, voor het eerst sinds 2018.

De gouverneurs van New York, New Jersey, Maryland, Rhode Island en Virginia riepen de noodtoestand uit en vertelden de inwoners om voor hun eigen veiligheid van de weg te blijven.

Volgens CBS News bevinden zich 75 miljoen mensen op het pad van de storm.

De burgemeester van New York, Eric Adams, annuleerde buiten dineren voor zaterdag, evenals vaccinafspraken. De gouverneur van New York, Kathy Hochul, stelde voor dat de inwoners thuisblijven "met een sixpack bier en afwachten".

Florida zal naar verwachting ook enkele van de koudste temperaturen in jaren zien, wat ertoe leidt dat leguanen - een koudbloedige hagedissoort - geïmmobiliseerd raken en uit bomen vallen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May