Chili: Gabriel Boric wint presidentsrace
20 Dec, 10:41
foto
De gekozen president van Chili, Gabriel Boric, viert feest met aanhangers na het winnen van de presidentsverkiezingen in Santiago, Chili. (Foto: Reuters)


Gabriel Boric heeft de Chileense presidentsverkiezingen gewonnen nadat zijn rivaal José Antonio Kast al vroeg zijn nederlaag had erkend. Kast gaf zijn nederlaag toe amper anderhalf uur nadat de stembureaus waren gesloten, en met ongeveer de helft van de stemmen geteld.

Met de meeste stemmen geteld, won Boric met 56% en Kast volgde met 44% van de stemmen. De verkiezingen zijn één van de meest gepolariseerde verkiezingen van de afgelopen decennia en komen na massale protesten tegen de regering.

Beide kandidaten boden een totaal verschillende visie op het land, en beide zijn buitenstaanders die politieke partijen vertegenwoordigen die nooit in de regering hebben gezeten.

Op 35-jarige leeftijd wordt Boric één van 's werelds jongste politieke leiders en de jongste president in de geschiedenis van Chili.

In een telefoongesprek met vertrekkend president Sebastián Piñera, dat publiekelijk werd uitgezonden, zei Boric dat hij zijn "best zou doen om deze enorme uitdaging aan te gaan".

Als voormalig leider van studentenprotesten steunde hij de massademonstraties tegen ongelijkheid en vermeende corruptie die Chili in 2019 en 2020 op zijn kop zette.

Ooit de meest stabiele economie in Latijns-Amerika, heeft Chili volgens de Verenigde Naties een van 's werelds grootste inkomensverschillen, waarbij één procent van de bevolking 25% van de rijkdom van het land bezit.

Boric heeft beloofd deze ongelijkheid aan te pakken door de pensioen- en gezondheidszorgstelsels in Chili te hervormen, de werkweek terug te brengen van 45 naar 40 uur en groene investeringen te stimuleren.

Zijn rivaal stond ondertussen op een platform van wet en orde en beloofde bezuinigingen op belastingen en sociale uitgaven. Kast verdedigde ook de erfenis van de voormalige militaire dictator generaal Augusto Pinochet, die met een staatsgreep de macht greep en het land regeerde van 1973 tot 1990. Onder zijn leiding werden meer dan 3.000 mensen vermoord door de staat, verdwenen duizenden en werden duizenden politieke tegenstanders in interneringskampen gehouden.

In een tweet zei Kast dat hij Boric had gebeld om hem te feliciteren met zijn "grote triomf".

"Vanaf vandaag is hij de gekozen president van Chili en verdient hij al ons respect en constructieve samenwerking", voegde hij eraan toe.

Het land ondergaat enorme veranderingen nadat het vorig jaar met een overweldigende meerderheid heeft gestemd om de grondwet van het Pinochet-tijdperk in Chili te herschrijven.

Piñera zei dat Chili leefde in "een omgeving van buitensporige polarisatie, confrontaties en geschillen". Hij drong er bij zijn opvolger op aan "de president van alle Chilenen te worden".
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August