Vierde covid-golf voorbij; 5e grotere en ergere voorspeld
10 Dec, 00:00
foto
Directeur Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van Stuurgroep Covidcommunicatie en Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team voorspellen dat de 5e golf zeker komt. (Foto: René Gompers)


"Die vijfde golf komt eraan, we have to brace ourselves,” waarschuwt Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team (NCT). Zoals het in de rest van de wereld aan toegaat, wordt ook in Suriname een vijfde coronagolf verwacht. Er zijn twee scenario's: als de samenleving massaal de covid-maatregelen overtreedt tijdens de feestdagen, gaat de vijfde golf zich in januari al manifesteren. In het ander geval, als de opgebouwde immuniteit van de bevolking standhoudt, kan de vijfde golf in maart komen.

Op de wekelijkse persconferentie is wederom aangegeven dat de covid-situatie in het land “rustig en stabiel” is. De vierde golf is afgelopen. De overheid wil zolang mogelijk de rust behouden. Het covid-team houdt zijn hart vast. De zorg heeft onder zware druk gestaan de vorige golven. Maar nu zijn er minder gespecialiseerde krachten omdat mensen wegtrekken. Een eventuele vijfde golf zal niet mals zijn. Asin deelt mee dat hij liever groot ongelijk krijgt maar de tekenen wijzen op de komst van een vijfde golf. Daarnaast komt de omicron variant bijkijken. Deze is zeer besmettelijk en is in staat om door volledige vaccinatie bescherming te breken. Een derde prik, oftewel een boostershot is aangeraden.

In andere landen heeft men ook na een rust in de covid-situatie, snel de covid-maatregelen opgeheven. De meeste zijn daarna getroffen door een vreselijke vijfde golf. Een derde vaccinatie prik werd aangeraden. De vijfde golf is in Nederland ondertussen aan het afnemen. Nog voor de vierde golf ten einde liep is in Suriname een derde prik aangeraden voor iedereen vanaf 40 jaar. Ondertussen hebben meer dan 11.000 personen hun immuniteit een boost gegeven.

Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van Stuurgroep Covidcommunicatie, geeft met een prognose  aan dat als er niks veranderd (als iedereen zich aan de covid-maatregelen houdt en de vaccinatiegraad blijft stijgen), dat het aantal covid-gevallen drastisch zal blijven afnemen. Het team maakt zich echter zorgen om de feestdagen deze maand. Gevreesd wordt dat, zoals nu al blijkt, men steeds nonchalanter gaat worden met de covid-maatregelen waardoor het virus weer de kans krijgt om op te leven.

“Waar wij nu op teren, wat in ons voordeel werkt, is de opgedane immuniteit van het deel van de bevolking dat reeds de ziekte heeft doorgemaakt en het deel dat volledig is gevaccineerd én eventueel een booster erbij heeft genomen. Dat is een klein beschermlaagje dat we nu hebben waardoor de cijfers omlaag kunnen gaan,” stelt Nannan Panday-Gopisingh. Naast de feestdagen is de gegarandeerde komst van omicron, een ernstig zorgpunt. In Brazilië zijn er al gevallen van Omicron geconstateerd deelt Asin mee. De grens met ons land is heel gemakkelijk over te steken. Vooral door goudzoekers die via Surinamers een deel van het goud in Paramaribo verkopen.

De vooruitzichten geven aan wanneer de vijfde golf er zal zijn. “Mochten we vanwege de feestdagen, zoals we dat vorig jaar in januari hadden meegemaakt, toch weer die opleving krijgen, dan kunnen we tussen 27 december en 17 januari  het begin van de vijfde golf verwachten. Of, als we echt kunnen uitgaan van die opgedane immuniteit dan zeggen de epidemiologen dat we eind maart de vijfde golf kunnen verwachten,” voorspelt Nannan Panday-Gopisingh. De samenleving is wederom opgeroepen zich aan de covid-regels te houden en om zich te vaccineren.
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November