Minister Sewdien garandeert najaarsinzaai padie
15 Oct, 05:58
foto
Minister Parmanand Sewdin van LVV oriënteert zich bij de Wakay pompen in Nickerie. Deze zorgen ervoor dat het irrigatiewater gepompt wordt door het 66 km lange Corantijnkanaal. (Foto's: LVV)


Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) garandeert dat de najaarsinzaai normaal kan plaatsvinden. Met de reparatie van twee van de vier pompen te Wakay zijn de padieboeren aan de linkeroever van de Nickerierivier verzekerd van irrigatiewater uit het 66 kilometers lange Corantijnkanaal voor de aankomende padie-inzaai. Sewdien heeft zich georiënteerd bij de pompgemalen te Wakay en Wageningen.  
 
De middelen voor het onderhoud zijn vrijgemaakt door de overheid en de Inter-Amarikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). De bedrijven Bosman en Pasman uit Nederland hebben met man en macht aan gewerkt om de deadline van medio oktober 2021 te halen, zegt LVV. 

Sewdien is goed gestemd over de oplevering van de werkende pompen. Hij was tijdens zijn oriëntatie bezoek vergezeld van de districtscommissaris Senrita Gobardhan en de directeur van Overliggend Waterschap Multi-
purpose Corantijn Project, August Lila. De functionarissen hebben onderweg naar de Wakay ook andere omliggende sluizen en stremmingen bekeken.

De bewindsman in Wageningen waar de oude defecte pompen door Kuldipsingh worden vervangen.

Na het bezoek aan Wakay deed de minister ook het pompgemaal te Wageningen aan. Daar zijn reeds geruime tijd
alle drie pompen buiten bedrijf. De firma Kuldipsingh is aangetrokken om een van de oude pompen te vervangen met een nieuwe die uit India afkomstig is. Nu draait er een noodpomp en op korte termijn zal een van de oude pompen ook bedrijfsklaar zijn.

Vorig jaar november was er bijkans 4.500 hectaren padie ingezaaid. Het afgelopen seizoen kon niet ingezaaid worden vanwege zware wateroverlast. Met de inwerkingstelling van de pompen kan de inzaai te Wageningen weer opgestart worden, geeft de minister mee. Er is gezorgd voor militaire bewaking bij beide pompgemalen. De LVV-bewindvoerder doet ook een beroep op de samenleving om de pompen te helpen bewaken.
Advertenties