Column: Normen en waarden staan niet in wetboek
12 Oct 2021, 00:59
foto


Een dikke stapel gloednieuwe euro biljetten, die gewassen en gestreken lijken te zijn, uit je portemonnee trekken en een artiest in Nederland belonen, is niet tegen de wet. Het is niet strafbaar volgens het Politie Handvest. Korpschef Roberto Prade ziet niks verkeerds in deze handeling van bondsvoorzitter Mielando Atompai. Hij is op jonge leeftijd (30) naast politieman ook een succesvolle ondernemer. Toch gaat hij een hartig woordje met hem spreken, wanneer hij terug is van zijn werkbezoek aan de Nederlandse Politiebond. Blijkbaar mogen dingen gedaan worden, maar er moet voor gezorgd worden dat ze buiten de publiciteit blijven.

Ook al is iets niet tegen de wet, maar er zijn ongeschreven regels die te maken hebben met moraal, ethiek, fatsoen, normen en waarden. In een tijd waar veel politieagenten en het overgrote deel van het volk nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen, ga je geen sugar boy uithangen. Hoe zal je je verplaatsen in de schoenen van agenten die door overuren te kloppen het hoofd boven water kunnen houden? Hoe solidair kan je als zeer rijke bondsvoorzitter zijn met je leden?

Het is heel goed dat Atompai zijn verontschuldiging heeft aangeboden, ook al begrijpt de korpschef niet waarom hij dat gedaan heeft. "Van sorry zeggen word je alleen maar groter." Dit schrijft Atompai op zijn Facebookpagina. "Jong zijn betekent veel tijd om te leren en beter voor de dag te komen. Op een feestje hebben we wat geld aan een van de best getalenteerde artiesten van het ghetto gegeven. Ik besef mij dat de wijze waarop zulks is gebeurd niet goed is over gekomen bij de samenleving. Reden genoeg om sorry te zeggen en zulke gedragingen in het vervolg achterwege te laten." Dit is een belangrijke eerste stap, zeker als het gemeend is.

De vicepresident kan hiervan leren dat als een bepaald gedrag niet geaccepteerd wordt door brede lagen van de samenleving, je aan zelfreflectie moet doen. Het is in de ogen van Inter Moengo Tapoe en ABOP ook niet verkeerd dat clubeigenaar tevens vicepresident, US-dollars verdeelde aan de Hondurese kampioen Olimpia. Maar dit gedrag is in eigen land en internationaal veroordeeld. Concacaf heeft tuchtmaatregelen getroffen tegen Brunswijk, die vicepresident is van de Republiek Suriname. Zo had hij zich ook geïntroduceerd bij Olimpia, wat vastgelegd is door Bordo en gepost op Facebook. Ook Olimpia en Moengo Tapoe zijn gestraft. Maar er is geen 'sorry' gekomen uit de mond van  het lid van de regeringstop. En de rest van de coalitie heeft gezwegen.

En nu heeft de vicepresident duidelijk gemaakt dat hij vooral opkomt voor Afro-Surinamers. Dat is absoluut niet te accepteren, maar wie gaat hem corrigeren? Waar is de zo gepredikte bromki dyari gebleven? Brunswijk heeft op dit moment meer te danken aan Pertjajah Luhur door de bundeling, maar schijnt dat te zijn vergeten en laat etnisch denken prevaleren. Een kennis merkt op dat rasgenoten niet met elkaar bundelen. Soortgelijke mensen in handelen bundelen met elkaar. Criminelen, drugsdealers, geloofsgenoten, misdadigers, links en rechts georiënteerden. En dan nog maken ze elkaar af want ze dulden geen concurrentie. Nu is de coalitie, die een samenraapsel blijkt te zijn, bezig zich af te maken op weg naar de komende verkiezing. Wie zei ook alweer dat wat niet bij elkaar hoort niet bij elkaar zal blijven?

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April