Ecuador: Gewonden bij hernieuwde gevangenisrel
03 Oct 2021, 14:51
foto
Ecuadoraanse soldaten en politieagenten nemen posities in buiten de Regional 8-gevangenis, naast de penitentiaire inrichting, in de buitenwijken van Guayaquil, Ecuador. (Foto: AFP)


Vier mensen raakten gewond en de politie werd beschoten op zaterdag bij een nieuwe botsing tussen gevangenen in de Ecuadoraanse gevangenis, waar enkele dagen eerder 118 mensen werden gedood in de dodelijkste gevangenenopstand van het land. Politiecommandant Tannya Varela zei dat er een vuurgevecht was tussen gevangenen in de gevangenis in Guayaquil.

Officieren neutraliseerden de confrontatie en handhaafden de controle over de gevangenis, zei de politie. Elite-politieteams kwamen de faciliteit binnen, ondersteund door soldaten en een militaire tank, volgens videobeelden vrijgegeven door de politie.

In de gevangenis zijn twee geweren, drie pistolen, munitie en mobiele telefoons in beslag genomen, aldus de politie.

De gevangenis heeft ruimte voor 5.300 gevangenen, maar biedt plaats aan 8.500; 60 procent meer dan de capaciteit.

Dinsdag werden minstens 118 gevangenen gedood, van wie zes werden onthoofd, toen rivaliserende bendes gewapend met geweren en granaten ten strijde trokken in de gevangenis. Nog eens 86 gewonden raakten gewond, zes ernstig, volgens de gevangenisautoriteiten van Ecuador.

Het was de laatste in een reeks bloedige botsingen in het kapotte gevangenissysteem van Ecuador, waarbij dit jaar tot nu toe 237 gevangenen zijn gedood – een stijging ten opzichte van 103 in 2020.

Ecuador heeft vrijdag duizenden politie en soldaten ingezet om zijn gevangenissen te beveiligen, in een poging verdere botsingen te voorkomen. Het gevangenissysteem heeft 65 faciliteiten die zijn ontworpen voor ongeveer 30.000 gevangenen, maar biedt onderdak aan 39.000.

Het land heeft ongeveer 1.500 bewakers - een tekort van ongeveer 3.000, volgens experts.

In een naburige gevangenis op zaterdag klommen gevangenen naar de daken om met witte kleding te zwaaien en borden te tonen die om vrede vroegen, bericht AFP. De gevangenen hielden borden omhoog met de tekst 'We willen vrede' en 'De wet vermoordt ons'.

Ze hebben gevraagd om niet overgeplaatst te worden naar andere gevangenissen omdat "er geen problemen zijn" in hun huidige instelling.

De autoriteiten zijn van plan om enkele Guayaquil-gevangenen na de rellen te herplaatsen, aangezien familieleden van de gevangenen zich buiten het complex blijven verzamelen en smeken om informatie over hun familieleden.  Tot nu toe zijn 101 lichamen geïdentificeerd, waarvan 44 aan hun families zijn gegeven, aldus de politie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May