Ligdagtarieven ziekenhuizen gaan met 121% omhoog
04 Aug, 06:30
foto
Minister Amar Ramadhin dinsdagavond in De Nationale Assemblee.


Na zeven jaar worden de ligdagtarieven van de ziekenhuizen aangepast. Het gaat om een verhoging van 121%. Er is overeenstemming bereikt tussen de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) en het Staatsziekenfonds (SZF). Vandaag wordt de overeenkomst getekend. Dit heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid dinsdagavond meegedeeld in De Nationale Assemblee. Als overbrugging zal de regering maandelijks SRD 38 miljoen ondersteuning geven aan de ziekenhuizen voor zes maanden om goede gezondheidszorg te garanderen, deelde minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning mee.

Gelijk na de noodkreet van de NZR is de regering samen met het SZF in overleg getreden met de ziekenhuizen. Ramadhin deelde mee dat behalve voor korte termijn, ook naar duurzame oplossingen zijn gezocht. Er zijn financiële issues waarbij er openstaande vorderingen zijn van lang geleden. Zoals de NZR het uitdrukt, is er een doorbraak bereikt, verwoordde de bewindsman de uitkomst van het overleg.

De ligdagtarieven voor diverse ziekenhuizen zijn verschillend. Sinds 2014 was het tarief voor 3e klas bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo SRD 622,50. Dit is verhoogd naar SRD 1.470. Het nieuwe tarief voor 's Lands Hospitaal, St.Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis wordt SRD 1.260. Het Mungra Medisch Centrum, Streekziekenhuis Marwina en Regionaal Ziekenhuis Wanica is gesteld op SRD 1.170. Bij Psychiatrisch Centrum Suriname is het bedrag SRD 578.

Naast de ligdagtarieven 3e klasse, zijn de overige tarieven bij diverse afdelingen, zoals Intensive Care Units, ook met hetzelfde percentage aangepast. Tarieven all out kosten worden met 40% verhoogd. Er komt ook een nieuw tarievensysteem. De ziekenhuizen worden eveneens compleet doorgelicht. Er zullen diverse veranderingen moeten worden doorgevoerd, die voor enkelen pijnlijk zullen zijn, merkte de minister op. Het streven is om een gezonde levensstijl vanaf de schoolbanken te propageren, waardoor de kosten van de zorg omlaag gaan.
Advertenties