Noodkreet NZR aan vp: Zorg niet meer gegarandeerd
29 Jul, 17:07
foto


De zorg aan de patiënten in de ziekenhuizen is per 1 augustus niet meer gegarandeerd. Het gaat onder meer om de beschikbaarheid van medicijnen, lab-onderzoekingen, röntgen verrichtingen, operatiebenodigdheden, materialen voor intensieve zorg, couveusezorg, trauma zorg, SEH, oncologie, specialistische zorg. De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) heeft zich gewend tot vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Om een schrijven heeft de NZR de noodkreet van de ziekenhuizen voorgelegd aan de vp. 

Het is geruime tijd onrustig in de ziekenhuizen. Ook het personeel van ziekenhuizen vroeg hulp van Brunswijk, die gezorgd heeft voor een (tijdelijke) oplossing. "Echter wil de NZR u aangeven dat de problematiek van de ziekenhuizen niet alleen het personeel betreft, maar zich uitstrekt over de totale ziekenhuiszorg", schrijft voorzitter Claudia Redan namens de ziekenhuizen. Om te voorkomen dat het te laat is, wendt de NZR zich tot de vp. Gehoopt wordt dat de vp hen spoedig ontvangt om de situatie toe te lichten.

De ligdagtarieven dateert van mei 2014 met een bedrag van SRD 662,50 (omgerekend US$ 31.55). "Hoe kan men verwachten dat de ziekenhuizen met dezelfde ligdagtarieven uit 2014 heden ten dage nog uitkomen?" vraagt de NZR. Aan de vp wordt voorgehouden dat door het schrijnende gebrek aan middelen de ziekenhuizen niet meer kunnen voldoen aan de verplichtingen om te zorgen voor de basisomstandigheden om de zorg aan patiënten nog te kunnen garanderen. De particuliere laboratoria hebben besloten dat patiënten alleen nog maar tegen contante betaling geholpen kunnen worden. Hierdoor is een rush ontstaan op de laboratoria van de ziekenhuizen. Er zijn geen middelen om reagents te bestellen. Daarom kunnen poliklinische patiënten ook niet meer terecht bij de ziekenhuizen. 

Ook het Bureau Geneesmiddelen Voorziening Suriname vraagt contante betaling van de ziekenhuizen bij afname van medicijnen. Ziekenhuizen kunnen slechts de hoognodige medicijnen aanschaffen voor cito patiënten. Hierdoor zijn er nauwelijks medicijnen beschikbaar voor de reguliere zorg. Door de krappe financiële positie kunnen de ziekenhuizen de vele crediteuren nauwelijks meer betalen voor reeds geleverde medische benodigdheden. Zij hebben de leveringen stopgezet of eisen contante betaling. Hier kan niet aan worden voldaan.

Met lede ogen wordt aangezien hoe de zorg in de ziekenhuizen in snel tempo aan het afbrokkelen zijn. De NZR maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Er is tot nu toe geen gewenst resultaat bereikt tijdens meerdere gesprekken met ministers en het Staatsziekenfonds. Op korte termijn is er ook geen verlichting te zien.

U kunt de brief van de NZR aan de vp hier downloaden.
pdf-icon.gif Noodkreet_ziekenhuizen.pdf                
Advertenties

Tuesday 19 October
Monday 18 October
Sunday 17 October