Nurmohamed schakelt pg in; mensen moeten functie neerleggen
20 Feb, 00:00
foto
Minister Riad Nurmohamed toont een bus die achterhaald is en in de boezem van OW is. (Foto's: René Gompers)


Minister Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft de procureur-generaal (pg) gevraagd om alvast twee zaken te onderzoeken. Eén gaat over de kwestie van verdwenen nieuwe bussen en zwaar materieel, de andere is over de “misbruik en mensenhandel” van 1500 mensen die in dienst zijn genomen buiten medeweten om van de leiding op OW. Nurmohamed geeft de medewerkers “die hebben meegewerkt, wisten wat hun job was en niet hebben geprotesteerd” drie dagen de tijd om hun functie neer te leggen.

De bewindsman heeft vrijdag tijdens een persconferentie op OW, in aanwezigheid van staf en diensthoofden, meegedeeld dat er een aantal zaken in onderzoek is. Twee daarvan waar nu al gebleken is dat er meer onderzoek nodig is door justitie, zijn naar de pg doorgestuurd. De CLAD is nog bezig met drie andere. De zaak in voorbereiding heeft te maken met de voorziening van gewezen ministers. Die moesten zes maanden na hun dienst ingeleverd worden (zoals auto’s). Maar dat is sinds 2010 niet gebeurd, deelt Nurmohamed mee. Er zijn ondertussen brieven gestuurd met het verzoek om alsnog de voorzieningen in te leveren en de mededeling dat OW stopt met die voorzieningen.

De CLAD gaat de vuilophaaldienst onder de loep nemen. Zij moet de financiële activiteiten van enkele jaren terug  in kaart brengen. Gebleken is dat jarenlang teveel is uitgegeven. Sinds het aantreden van de nieuwe regering heeft  het ministerie in drie maanden, door de regels stipt te volgen, minstens SRD 50.000 kunnen besparen, deelt Nurmohamed mee. Reden genoeg om na te gaan waarom, waaraan en aan wie er zoveel is uitgegeven de afgelopen jaren.

CLAD gaat ook grote projecten vanaf US$ 2 miljoen onderzoeken. De minister wil weten of procedures goed zijn gevolgd en of de uitgaven gerechtvaardigd zijn. Hij wil hiermee beschuldigingen van corruptie en fraude bij grote projecten voor eens en voor altijd bevestigen of ontkrachten, geeft de minister aan. Nurmohamed deelt mee dat de accountantsdienst nog bezig is met het onderzoek naar de verkoop van luxe auto’s tegen weggeefprijzen.

Enkele dossiers die opgemaakt zijn.

De pg is ingeschakeld in de kwestie van 1500 medewerkers die door de vorige regering zijn aangenomen. Nurmohamed toont documenten van mensen die op een oneigenlijke wijze zijn voorgedragen en aangenomen. Anderen zijn zonder basis benoemd in hoge functies. Van een heel klein deel is ondertussen de indiensttreding goedgekeurd. Mensen zijn banen door mensen die hoge posities bekleedden aangeboden. Nurmohamed wil weten hoe het komt dat alles “achter de rug om” van de OW leiding is gebeurd, waarom de nodige diensten niet hebben ingegrepen, waarom en door wie de banen buiten het ministerie om zijn aangeboden.

De pg moet ook onderzoeken wat er met de nieuwe bussen die door OW zijn gekocht, is gebeurd. Nurmohamed deelt mee dat hij per toeval erachter is gekomen dat zijn ministerie 50 nieuwe bussen heeft gekocht. De documenten heeft hij gevonden, maar niet alle bussen. Een deel is terecht en terug in de boezem van het ministerie. Nurmohamed wil weten hoe het mogelijk is dat staatsbussen zijn verdeeld en waar de rest is. Hetzelfde geldt voor zwaar materieel. Daar is ook per toeval ontdekt dat bepaalde zwaar materieel, zoals tractoren en graafmachines, aan OW toebehoren. Een deel is ook onvindbaar.

De minister geeft aan dat de pg is ingeschakeld omdat sommige informatie door medewerkers wordt achtergehouden. “Sommige mensen praten niet,” benadrukt hij. Nurmohamed gaf de ‘schuldige’ medewerkers eerst 2 dagen de tijd om hun functie neer te leggen “Dus de mensen die hebben meegewerkt en hun taken niet goed hebben uitgevoerd, jullie hebben drie dagen,” stelde hij bij. “Denk erover na. Als je het niet doet, als het onderzoek begint zal je gedwongen worden om het te doen.”  

René Gompers
Advertenties