Column: Woorden, voerders en woordvoerders
19 Jan 2021, 00:59
foto
President tevens VHP-voorzitter Chan Santokhi in een CDS-productie bij het 72-jarig bestaan van de partij.


Hij heeft zich schor gesproken. Uitleggen dat US$ 4 miljard schuld is geërfd. Dat IMF niet zo erg meer is als in 2016, waar de VHP dwars over de weg ging liggen. De oranjepartij had andere opties en het reddingsplan lag vier jaar geleden al klaar. De president heeft nog geen woordvoerder, daarom moest hij overal gaan uitleggen waarom IMF nodig is en daarnaast wordt geld gezocht bij investeerders.

De president heeft in hoogst eigen persoon uitleg gegeven in 90 Seconden (Radio 10), Kal Aaj Aur Kal (RBN), To The Point (Apintie), Soeresh Panday (Apintie), 8ter 't Nieuws (STVS), SRS, Welingelichte Kringen (ABC). Hij heeft persconferenties gehouden en interviews afgestaan aan media op Bonaire en in Nederland. Je moet de president meegeven, hier krijgt hij een streepje meer dan zijn voorganger, die blijkbaar maar één zender kende. En toch begrijpen de mensen de essentie van zijn uitleg nog niet. Hij wacht op Alven Roosveld, die nog 'slechts' beleidsadviseur is, (niet met zo een hoge financiële status als Bordo), maar fungeert als directeur van de Communicatie Dienst Suriname. Hij moet komen met een presidentiële woordvoerder, maar het kabinet van de president moet de contracten afronden. Roosveld zelf heeft de klappen die miscommunicatie kan opleveren, aan den lijve ondervonden.

Aan de andere kant heeft Roosveld het blijkbaar druk met de transitie van de overheidsvoorlichting. Eén van de eerste acties was om de naam NII uit beeld te krijgen, want die werkte waarschijnlijk als een rode lap bij de president. Als hij NII hoorde, zag hij Limbo en Bouta. Limbo is voorlopig uit beeld, maar Bouta zien 'op de koffie', blijkt helemaal niet erg te zijn. Er worden brokodei-meetings gehouden (en liters koffie gedronken, nemen we aan) zonder dat het voor de samenleving duidelijk is waarover er tot de ochtendgloren is gesproken. En of we het leuk vinden of niet, de president praat met iedereen en richt zich naar hun eigenaardigheden om pas na twee uren op gang te komen.

Maar terug bij de drukte van Roosveld. Met zijn medewerkers heeft hij het klaargespeeld om sinds 16 juli vorig jaar al meer dan 1.280 berichten te maken en meer dan 650 items te belichten. Daarnaast wordt er getrokken aan de transitie van de overheidsvoorlichting. Er komen heel wat woordvoerders. De regering krijgt er eentje, de president gaat ook een eigen woordvoerder hebben, de vicepresident heeft een heel directoraat Volkscommunicatie, met directeur/woordvoerder. En natuurlijk... de first lady krijgt er ook eentje. Op elk ministerie komt er een eigen coördinator/woordvoerder. De ministeries mogen zelf hun voorlichting ter hand nemen. Er komt een overlegstructuur en een Communicatie Raad.

Al deze directeuren, woordvoerders, coördinatoren, zullen informatie verstrekken aan de samenleving en moeten ook nog één taal spreken. Over de bigisma-dei van de first lady werd de samenleving niet wijs uit alle verklaringen die allemaal tegenstrijdig waren. Een voorbeeld van hoe het kan verkeren met someni wiwiri, maar jammer geen wan bon. Zelfs in het topoverleg waar alleen de president en vicepresident zitten, wordt er langs elkaar heen gesproken. Als het niet zal lukken om alle neuzen in één richting te krijgen, zal het een Babylonische spraakverwarring worden. De samenleving voelt de bui al hangen en de media al helemaal. Dan is er nog geen woord gerept over de dure krachten die op contractbasis worden aangetrokken en alle uitgaven die zullen worden gedaan om alle ministeries gelijkelijk te behandelen. En dan zitten we financieel muurvast. Snapt u dat? En hier begint de B... van Babylonische spraakverwarring. Wedden dat het in een stroomversnelling gaat, zonder de pessimist uit te hangen. Gewoon uit de ervaringen van de afgelopen maanden, zien de media de donkere wolken zich al samenpakken.

Duidelijk moet zijn dat overheidscommunicatie meer is dan een vlotte babbel en dat had de ex-president goed begrepen met de hervorming van de overheidsvoorlichting, voor hem succesvol getrokken door Limbo die alle tools ervoor heeft gekregen. Limbo heeft de job die hij te doen had, met verve vervuld. Zijn methode mag dan voor velen niet de zuiverste zijn, maar hij heeft gedaan waarvoor hij (dik) betaald werd.

Intussen heeft de VHP-voorzitter tevens president voor zijn partij de verkiezingscampagne aangekondigd. Heel erg vroeg om een officieel startsein te geven, terwijl de regering nauwelijks zes maanden aanzit. Het kan dat de oranjevoorzitter een vooruitziende blik heeft en er rekening mee houdt dat de stembusgang veel eerder dan vijf jaar kan komen. Hij heeft de deur opengezet voor alle partijen om ook hun machine op te starten, terwijl het startsein geven voor een verkiezingscampagne begint in de periode voorafgaand aan de stembusgang. Dringi dresi wakti siki...?

Nita Ramcharan
Advertenties