Ramadhin voelt de Covid-bui al hangen
07 Oct, 17:37
foto
Veelal mannen lappen de Covid-19-maatregelen aan hun laars.


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid maakt zich nog steeds zorgen over een mogelijke nieuwe golf van coronabesmettingen. "De situatie in Suriname is aan het borrelen," merkt hij op. Met foto's toont Ramadhin aan dat een deel van de samenleving zich absoluut niet houdt aan de Covid-19-maatregelen. Hij vreest dat dit gedrag zal maken dat er weer een verscherping van de Covid-19-maatregelen komt, juist nu de regering is overgegaan tot normaliseren van het leven.

Ramadhin had een week geleden zijn vrees al uitgesproken. Hij beloofde er weer op terug te komen zodra hij de bewijzen had verzameld. "Ik ben nog steeds ongerust," deelt hij mee op de Covid-19-persconferentie van dinsdag, terwijl hij foto's toont. Mensen op voetbalvelden, aan de Waterkant, langs de weg, bij winkels, personen die dicht op elkaar 'chillen' en borrelen in grote groepen. De meeste mensen hebben geen mond- en neuskap op, en als ze het wel hebben zit het verkeerd. "Dit is wat er gebeurt op dit moment," merkt Ramadhin op. "Het lijkt meer een mannen probleem, alleen maar mannen op de foto's."

Epidemioloog Radjesh Orie heeft met een presentatie aangegeven dat het aantal besmettingen aan het afnemen is. Van 110 gevallen per dag tijdens de piekperiode naar 20 per dag in oktober, tot nu toe. Maar de samenleving schijnt er met de pet naar te gooien, merkt de minister op. “U krijgt een rapportage dat het goed gaat, de regering zet alles op alles om u te beschermen, maar we hebben u ook gevraagd om verantwoordelijkheid te nemen. Maar helaas moet ik deze foto’s tonen. Als we op deze manier doorgaan, kan u verwachten dat we over twee weken weer een stijging zullen zien van gevallen."

"Terwijl we zien dat de situatie stabiel is in Suriname, zien we toch dat de samenleving weer roept om aanscherping van maatregelen," stelt de bewindsman. Hij voegt toe dat overal in de wereld waar men tot normalisatie probeert over te gaan, er weer uitbraken zijn. Suriname is ook begonnen met normaliseren, de effecten daarvan moeten zich nog manifesteren. "Dus daarom maak ik mij terecht zorgen over de ontwikkeling in Suriname. We houden u op de hoogte."


René Gompers
Advertenties