Passagiers weigeren SRD 5.000 te betalen voor covid-controle
07 Oct 2020, 00:00
foto
Passagiers die naar Suriname zijn afgereisd dinsdag, werden verrast met een kwitantie. Zij moeten ruim SRD 5000 betalen als ze thuis in quarantaine willen. De meesten hebben niet betaald.


Personen die dinsdag uit Nederland naar Paramaribo zijn afgereisd, zijn onaangenaam verrast toen zij op Schiphol een formuliertje kregen, waaruit blijkt dat ze SRD 5.000 moeten betalen op Zanderij. Mensen die uit Nederland naar Suriname komen, moeten 10 dagen in overheidsquarantaine. Er mag ook voor gekozen worden om thuis in quarantaine te gaan, maar dan moet SRD 5.000 worden neergeteld. 

Een van de personen die geweigerd heeft om het bedrag neer te tellen, zegt aan Starnieuws dat deze kwestie niet van te voren bekend was. De meeste mensen hebben het geld niet betaald. Zij hebben wel een kwitantie gekregen dat wanneer er thuiscontrole plaatsvindt, het bedrag betaald moet worden voor de kosten die gemaakt worden om de controle uit te voeren. 

Indertijd wilde de vorige regering ook dat mensen moesten betalen voor quarantaine. Toen is zwaar geprotesteerd hiertegen, waarna dit besluit toen werd teruggedraaid. "Nu gebeurt weer hetzelfde", zegt een van de personen die aangemaand is om te betalen. De meeste mensen hebben fel geprotesteerd tegen dit besluit die de overheid ineens heeft genomen. 

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en infectioloog Radjesh Orie, waarnemend directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg, delen mee dat aan de mensen die uit het buitenland komen, is meegedeeld wat de voorwaarden zijn. Een bewijs van niet ouder dan 48 uur dat men covidvrij is, een verzekering (de overheid gaat niet opdraaien voor de kosten van covid-zorg indien iemand besmet mocht raken) en verplichte quarantaine in een hotel. Maar door de plotseling opnieuw gewijzigde maatregelen zou de overheid thuisquarantaine toestaan. 

De passagiers moesten wel van tevoren melden waar men zou verblijven om te controleren of de plek voldoet aan bepaalde voorwaarden. Ze geven aan dat op de genoemde vlucht slechts 10 personen hadden geboekt voor een hotel. Om de mensen toch toe te laten is met de SLM besloten voor de thuisquarantaine met bewaking. Orie en Ramadhin delen mee dat de kosten voor de bewaking ook aan de mensen is doorgegeven. De passagiers zeggen echter hier niet van op de hoogte te zijn. 
Advertenties

Wednesday 26 January
Tuesday 25 January
Monday 24 January