Van Dijk-Silos: Rapport risico-analyse Suriname op tijd af
14 Sep, 05:14
foto
PMT-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos (rechts) bekijkt documenten van experts over de National Risk Assessment. Afgelopen weekend is de technische compliance afgerond.


Het is mogelijk de deadline te halen om in oktober het concept nationale risico-analyserapport af te hebben en in te dienen bij de Steering Committee en de regering. Suriname moet het finale rapport uiteindelijk indienen bij de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Dit zegt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Project Management Team (PMT), verantwoordelijk voor de uitvoering van de National Risk Assessment (NRA). Afgelopen weekend heeft het PMT met deskundigen hard gewerkt en de technische compliance afgerond, zegt Van Dijk-Silos in gesprek met Starnieuws. In maart volgend jaar komt een delegatie van de CFATF naar Suriname voor onderzoek. 

Van de Centrale Bank van Suriname mag het PMT meer ondersteuners aantrekken om het werk af te krijgen. "We hebben in het weekend alles voorbereid voor de effectiveness analyse. Hierbij wordt nagegaan of de regels effectief worden toegepast en of regels effectief werken", legt Van Dijk-Silos uit. Nagegaan wordt hoe de sectoren erbij staan en hoe het op nationaal niveau is. "Het is ons gelukt om onze doelen te bereiken voor dit weekend." Er is ook een lijst gemaakt van extra experts die nodig zijn voor de effectiveness analyse. De bankensector is al gedaan door oud-bankier Jim Bousaid. De cambio's, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en geldtransportkantoren volgen nog, dan is de financiële sector af. Daarnaast volgen de goudsector, casino's, advocaten, notarissen, accountants en de makelaar. Alles is reeds voorbereid. 


Oud-bankier Jim Bousaid heeft zich als lokale expert gebogen over de bancaire sector. 

De PMT-voorzitter is opgelucht dat zaken op schema zijn, ondanks diverse hobbels die genomen moesten worden. "Ik ben heel trots op mijn team. Ik ben ook trots op mezelf dat ik heb kunnen bewijzen dat NRA en verkiezingen bij een hele goede planning samen kunnen gaan", zegt Van Dijk-Silos. De lokale experts zijn doorgegaan met het werk, terwijl zij zich moest concentreren op de verkiezingen. Alles is intussen afgerond en het verkiezingsverslag is ingediend. Intussen zijn ook de tussentijdse verslagen tot augustus af die de Steering Committee wilde hebben. Het is belangrijk dat de gemeenschap weet wat de stand van zaken is, want ook de Vereniging van Economisten in Suriname sprak haar bezorgdheid hierover uit. Governor Maurice Roemer van de CBvS heeft ook uitleg gegeven op basis van de tussentijdse verslagen. 

Intussen wordt door een expert gewerkt aan de inleidende hoofdstukken van het eindrapport. Daarna zullen de resultaten van de effectiveness en de risico-analyse worden verwerkt. En uiteindelijk moeten de aanbevelingen worden gedaan. Het rapport zal volgens Van Dijk-Silos niet één zijn van rozengeur en maneschijn, want dat is niet de werkelijke situatie van het land. Aangegeven moet worden waar het land voor staat en welke zaken zullen worden aangepakt. De risico's moeten worden beschreven voor financieren van terrorisme en money laundering. Het doel van het rapport is dat de situatie zo helder mogelijk beschreven wordt, waardoor Suriname niet wordt 'geblacklist'. "Als wij dat kunnen bereiken, dan is het een geslaagde actie geweest," stelt Van Dijk-Silos. 
Advertenties