Ziekenhuisdirecteur Hindori luidt alarm
30 Jul, 06:06
foto
Manodj Hindori, algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis.


"Er hangen donkere wolken boven de ziekenhuizen," luidt algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis, het alarm. Manodj Hindori zegt dat om onduidelijke redenen het Staatsziekenfonds (SZF) tot woensdag, gisteren, nog steeds geen betalingen had gedaan aan de ziekenhuizen. Deze maand moeten de ziekenhuizen naast de salarissen ook nog vakantiegeld uitbetalen aan het personeel. Zonder de storting vanuit SZF gaat dit beslist niet lukken, benadrukt Hindorie tegenover Starnieuws.

De ziekenhuisdirecties hebben reeds aan de bel getrokken bij minister Amar Ramadin van Volksgezondheid, maar er is tot nog toe geen duidelijkheid verkregen als de ziekenhuizen deze maand nog uitbetaald zullen worden. Door deze onzekere situatie komen de lonen en vakantiegelden van meer dan 5.000 personeelsleden van alle ziekenhuizen deze maand op de helling te staan, zegt Hindori.
 
Morgen is de laatste werkdag van de maand. De ziekenhuisdirecties zitten met de handen in het haar. De ziekenhuisbonden zijn zich al aan het roeren. In het St. Vincentius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis worden vandaag van 07.00 uur tot 09.00 uur prikacties gevoerd.
 
"Ik betreur deze ontstane situatie ten zeerste. Ik begrijp heel goed dat de nieuwe regering een lege schatkist heeft aangetroffen en dat er vele betaalverplichtingen open staan die allemaal prioriteit hebben. We gunnen het de regering daarom ook om zich te oriënteren op al haar verplichtingen," merkt de ziekenhuis-directeur op. "Maar juist in deze tijd van de Covid-epidemie die ons land teistert, had ik verwacht dat er toch wel prioriteit zou worden gegeven aan de zorg."

Aan de ene kant wordt dringend gevraagd aan de ziekenhuizen om de Covid-zorg op te schalen. Er zijn nu al 200 extra ziekenhuisbedden nodig om het snel groeiend aantal positieve Covid-patiënten op te kunnen vangen. Dit gaat gepaard met grote investeringen voor de ziekenhuizen, beschrijft Hindori de situatie. "Maar aan de andere kant krijgen we niet eens het geld om zelfs maar de salarissen van ons hardwerkend ziekenhuispersoneel te betalen. Ik vind het dan een holle frase om het zorgpersoneel helden te noemen, maar ze eind van de maand zonder loon naar huis te sturen."
 
Hij hoopt dat er heel snel duidelijkheid wordt verschaft hoe het zit met de overmakingen voor salarissen en vakantiegelden van het personeel en welke steun de ziekenhuizen zullen krijgen om de Covid-zorg aan de gemeenschap te kunnen garanderen. "We willen allemaal koste wat het kost vermijden dat de ziekenhuiszorg juist in deze Covid- crisistijd in elkaar klapt."

Advertenties